MIGRACIJE DO "KUTIJE": Mnogo nerešenih pitanja uoči predstojećih lokalnih izbora u Crnoj Gori

V. K.

05. 10. 2022. u 12:00

POSLANIK SNP Dragan Vukić uputio je ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću zahtev za informacije u vezi sa birčakim spiskom, prebivalištem, a u susret lokalnim izborima u više crnogorskih opština koji su zakazani za 23. oktobar.

МИГРАЦИЈЕ ДО КУТИЈЕ: Много нерешених питања уочи предстојећих локалних избора у Црној Гори

Foto V. K.

Vukić od Adžića traži podatke: koliko je birača na dan 1. oktobar 2022.godine upisano u birački spisak u Podgorici, Bijelom Polju, Baru, Budvi, Danilovgradu, Žabljaku, Zeti, Kolašinu, Pljevljima, Plavu, Plužinama, Rožajama, Tivtu i Šavniku, kao i koliko je birača upisano na dan kada su raspisani izbori u ovim gradovima.

- Da li je Ministarstvo unutrašnjih poslova vršilo terenske provere lica koja su prijavila prebivalište - upitao je Vukić.

Nepoznanica je i da li se za promenu prebivališta i boravišta primenjuje zakonski rok za rešavanje tih zahteva od trideset dana. Vukić, je dodao da od ministra očekuje informaciju da li se među licima koja su prijavila promenu prebivališta nalaze i ona koja su u prethodnom periodu više puta menjala prebivališta između opština i koji je njihov broj:

- Odnosno, da li imaju podatak da je neko od njih vršio promene prebivališta na prethodno održanim lokalnim izborima prošle godine. Koliko je lica iz Tuzi i Golubovaca promenilo prebivalište u opštinu Podgorica od dana raspisivanja izbora do prvog oktobarskog dana?

IZ ŠAVNIKA I U ŠAVNIK

ZA pola godine filijali za upravne poslove, državljanstvo i strance u Šavniku podneto je čak 340 zahteva za prijavu promene prebivališta iz drugih opština u Crnoj Gori u toj opštini! Usvojeno je 324, dok je 12 u radu, a četiri zahteva su odbačena. U istom periodu iz Šavnika su zbog prelaska u druge opštine odjavljene svega 72 osobe. Da su izbori razlog za ovakvo raseljavanje, govori i činjenica da je u istom periodu lani podnet ukupno 31 zahtev za prijavu promene prebivališta iz drugih opština, dok je odjavljeno iz ovog grada 50 osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)