"DAN D" ZA FABRIKU: Nadaju se da premijer održi reč i pomogne oko pokretanja proizvodnje

I. D. Stojadinović

01. 10. 2022. u 06:15

ODLUKA o kupovini nikšićke Železare od strane Elektroprivrede trebalo bi da bude doneta u ponedeljak.

ДАН Д ЗА ФАБРИКУ: Надају се да премијер одржи реч и помогне око покретања производње

Foto I.D.S

Iako država kontroliše 98 odsto akcija EPCG, pa se ne dovodi u pitanje da će odluka biti u korist preuzimanja fabrike od turskog investitora, radnici sa nestrpljenjem čekaju dan odluke. Poručuju da neće dozvoliti da razne opstrukcije spreče njihov povratak na radna mesta, a podršku da se situacija sa fabrikom što skorije reši traže i od premijera u tehničkom mandatu, Dritana Abazovića.

Nakon što je Vlada nedavno otkupila deo akcija EPCG za 15 miliona evra i time Elektroprivreda obezbedila novac za kupovinu nekadašnjeg nikšićkog giganta, u ponedeljak bi energetska kompanija trebalo da i zvanično donese odluku o preuzimanju fabrike. Iako se ne zna u kojoj fazi su pregovori između državne firme i turskog investitora, za Vladu i radnike trenutno ne postoji druga opcija za pokretanje proizvodnje, već očekuju da se u narednim danima razreši sudbina Železare.

Radnici koji su pre mesec dana ostali bez posla danonoćno su u krugu fabrike i, kako kažu, čuvaju imovinu od turskog investitora koji, tvrde, potkrada fabriku. Nadaju se da neće biti problema u vezi sa odlukom EPCG, a čekuju i da premijer održi reč i pomogne u završavanju posla oko pokretanja proizvodnje.

- Čekamo šta će biti 3. oktobra. Očekujemo da bord direktora završi ono što je započeto, jer bi u suprotnom bili u problemu. Svesni smo da se uveliko prave opstrukcije, i to od strane onih koji su uništili Železaru. Onima koji su je dali pošto-zato, bilo kome, sada smeta što država uvećava svoje vlasništvo. Poručujemo im da nećemo dozvoliti da se isti više mešaju u posao vezan za Železaru, a podršku da se reši sudbina radnika i fabrike očekujemo i od Abazovića - kazao je predsednik sindikata Železare Ivan Vujović.

Da preuzimanje Železare i vraćanje u državno vlasništvo prate brojne opstrukcije, te da je bilo zahteva da se Skupštini akcionara EPCG odloži, kazao je i premijer. Ipak, tvrdi da za tim nema potrebe i da vremena za čekanje nema.

- Nije samo stvar Železare, jeste nam ona jako važna, nego se generiše veliki problem u energetskom sektoru svugde, pa samim tim i u Crnoj Gori i mislim da institucije trebaju da rade i to se odnosi i na Bord direktora EPCG. Bord EPCG-a "operaciju" vezanu za Železaru trebalo bi da dovede do kraja. To je njihova poslovna aktivnost i mi za to navijamo, to je i uvećanje državnog kapitala, obezbeđivanje posla za radnike - rekao je Abazović.

MORAJU DA SE VRATE NA POSAO

ABAZOVIĆ od radnika očekuje da budu kooperativni i nada se da će njihov radni angažman biti nešto drugačiji, ali da je najvažnije da nastave da rade.

- Radnici moraju da se vrate na radna mesta, a Crna Gora mora da aktivira Železaru i da proizvodi struju. To je ambicija koja se ne može završiti ni za mesec, ni za godinu, ali ne treba sve da gledamo kratkoročno. Želimo da vidimo Nikšić malo drugačije, možda za tri ili pet godina da bude drugačiji nego što je danas, u pozitivnom smislu - zaključio je Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba