CRNOGORSKI DIPLOMATA RADIO ZA RUSKU SLUŽBU? Cilj je identifikovanje saradnika stranih obaveštajnih tajnih agencija

S. Đ.

29. 09. 2022. u 21:00

NAJMANjE dve osobe su osumnjičene za špijunažu i uhapšene tokom akcije koju su na zahtev Specijalnog državnog tužilaštva juče izveli pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja (SPO).

ЦРНОГОРСКИ ДИПЛОМАТА РАДИО ЗА РУСКУ СЛУЖБУ? Циљ је идентификовање сарадника страних обавештајних тајних агенција

Foto: D. Milovanović

Oni se sumnjiče da su radili za obaveštajnu službu Rusije. Sagovornik "Novosti" iz istrage otkriva da su obojica osumnjičenih državljani Crne Gore, a više sagovornika nam je potvrdilo da je jedan od dvojice uhapšenih Radomir Sekulović, dugogodišnji diplomata crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako podsećaju mediji, Sekulović je u vreme državne zajednice Srbija i Crna Gora bio portparol MVP. Sa tog mesta ga je smenio tadašnji ministar spoljnih poslova Dragiša Burzan, ali je Sekulović ostao da radi u MVP.

Osim crnogorskih državljana, pod lupom istražitelja su još šestorica ruskih diplomata i tridesetak ruskih državljana koji imaju privremeni boravak u Crnoj Gori.

Po prethodno dobijenoj naredbi tokom jučerašnjeg dana obavljeni su pretresi na više lokacija. Šta je sve pronađeno tokom višesatnih pretresa nije poznato, ali nam je izvor iz istrage otkrio da se među oduzetim stvarima nalazi i oružje.

Isti izvor ističe da je akciju vodila Agencija za nacionalnu bezbednost Crne Gore, u čijoj je i nadležnosti krivično delo špijunaža.

Foto: Printskrin

- Tokom operativnog rada službenici tajne policije došli su do podataka koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je više državljana Crne Gore radilo za obaveštajnu službu Rusije. Tokom prikupljanja tih podataka pod lupom su bila i pojedina zvučna imena iz sveta politike - tvrdi sagovornik "Novosti", ne želeći da otkriva njihova imena.

On dodaje da broj uhapšenih nije konačan, te da je reč o početku aktivnosti koja će se sprovoditi u cilju identifikovanja saradnika stranih obaveštajnihtajnih službi.

- Za sada su zadržane dve osobe, ali je prikupljeno dovoljno operativnih podataka na osnovu kojih istražitelji mogu doneti naredbe kojima bi prikupljeni bili dokazi, a samim tim bi spisak osumnjičenih bio duži - tvrdi naš sagovornik.

Objašnjava da se godinama spekulisalo o tome da postoje državljani Crne Gore koji rade ne samo za obaveštajnu službu Rusije, već da ima na desetine osoba za koje se veruje da rade za druge obaveštajne službe, ali da se niko do sada nije ozbiljno prihvatio prikupljanja dokaza protiv istih. Očekuje se da nakon ove akcije budu razotkriveni i ostali.

Među onima koji su juče bili predmet interesovanja istražitelja našla se i osoba iz jednog ministarstva. Upravo za tu osobu se veruje da je više od decenije radila za Ruse.

Premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, rekao je da je reč o međunarodnoj akciji čiji je cilj očuvanje nacionalnih interesa.

- Čestitke ANB na ovoj akciji, uz nadu da će i oni koji rade za ostale službe takođe biti predmet obrade i procesuiranja. Ovakve akcije vraćaju poverenje građana i partnera u najvažniju bezbednosnu instituciju u zemlji - objavio je poslanik i potpredsednik DPS-a Predrag Bošković.

PROGNANI

MINISTARSTVO vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je šest diplomata Ambasade Ruske federacije personama non grata. To je učinjeno zbog aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i odnosima međusobnog uvažavanja i poštovanja dve države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)