NEMA SEDNICE BEZ MILA: Đukanović podneo zahtev za skraćenje mandata Skupštine, ali se dva puta nije pojavio pred parlamentarcima

V. K.

30. 09. 2022. u 06:00

RASPRAVA o predlogu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića za skraćenje mandata aktuelnom sazivu Skupštine nije održana pred članovima parlamentarnog Zakonodavnog odbora, jer šef države, drugi dan zaredom, nije došao na sednicu.

НЕМА СЕДНИЦЕ БЕЗ МИЛА: Ђукановић поднео захтев за скраћење мандата Скупштине, али се два пута није појавио пред парламентарцима

Foto Tanjug

Umesto njega pojavili su se Đukanovićevi savetnici Nataša Pešić i Boris Bastijančić, pa je predsednica Odbora Maja Vukićević konstatovala da nema uslova da se raspravlja o toj tački dnevnog reda.

- Predsednik države mora doći na sednicu i kao inokosni organ ne može prenositi ovu vrstu nadležnosti na bilo koga. To je moj stav i mislim da nema uslova da o ovoj tački raspravljamo - rekla je Vukićevićeva, podsetivši da je već jednom odložila sednicu jer joj je rečeno iz Demokratske partije socijalista da će se Đukanović pojaviti.

- Bila sam u komunikaciji sa šefom poslaničkog kluba DPS koji je pitao da li umesto Đukanovića može neko drugi da obrazlaže predlog. Rekla sam da ne može i predložila termin koji je odgovarao kabinetu predsednika. Iznenađujuće je što se on nije pojavio. Nije ništa strašno izdvojiti vreme za sednicu zakonodavnog odbora - kazala je Vukićevićeva.

Foto V. K.

Sednica resornog odbora bez epiloga

Predsednica odbora pitala je savetnike predsednika da li mogu reći koje bi vreme odgovaralo Đukanoviću da se pojavi, na što su je iz DPS-a optužili za opstrukciju.

- Niko ne opstruira. Izašlo se u susret predsedniku, a on je pokazao svoju odgovornost nedolaskom - kazala je Vukićevićeva.

Premijer Abazović je, tokom dana, izjavio da Đukanović ima malo karata u rukama i da bi mu "bilo dobro da ih iskoristi na pravi način, jer ako se odluči na drugu varijantu nećemo sedeti skrštenih ruku". On je pozvao šefa države da mandat za sastav vlade ponudi Miodragu Lekiću.

Foto V. K.

Zastupnici Đukanovića, Nataša Pešić i Boris Bastijančić (DPS)

- Sve ostalo je pravno nasilje. On ne može da raspusti Skupštinu, jer da je mogao, raspustio bi je 5. decembra 2020, kad se formirala ona vlada posle 30. avgusta. Đukanović nakon svega što je uradio, najmanje na što ima pravo je da nas i dalje politički maltretira - rekao je Abazović.

Đukanović je, inače, pre nekoliko dana uputio predsednici Skupštine Danijeli Đurović predlog za skraćenje mandata Skupštine. On je saopštio da nije stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu.

SPORNA VEĆINA

GOTOVO je sigurno da Skupština Crne Gore neće imati većinu za glasanje o skraćenju mandata, jer, kako se juče moglo čuti među parlamentarcima, pobednici izbora 2020. godine neće podržati dnevni red sednice koji je predložio predsednik države Milo Đukanović. Skupština ima 81 poslanika, a ukoliko njih 41 ne podrži dnevni red, sednica se neće održati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (2)

POČELA OKUPACIJA SEVERA KOSOVA I METOHIJE: Kurti poslao više od 300 specijalaca na sever; Beograd ima odgovor