ĐUKANOVIĆ USTAV BACIO POD NOGE: Andrija Mandić, predsednik NSD i lider Demokratskog fronta, o predlogu za smenu

S. Rovčanin Tomković

26. 09. 2022. u 06:34

ONO što je do sada nesumnjivo utvrđeno je da u Skupštini Crne Gore postoji jasna većina koja je predložila mandatara i da je predsednik države Milo Đukanović prekršio Ustav prilikom sprovođenja radnji u procesu izbora nove vlade.

ЂУКАНОВИЋ УСТАВ  БАЦИО ПОД НОГЕ: Андрија Мандић, председник НСД и лидер Демократског фронта, о предлогу за смену

Foto Profimedia

Zbog toga su svi poslanici parlamentarne većine koja je pobedila na izborima 30. avgusta 2020. godine potpisali inicijativu za razrešenje Đukanovića i taj proces će ubrzo uslediti.

Ovo povodom inicijative o smeni Đukanovića u intervjuu za "Novosti" poručuje Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta, ukazujući da je Đukanović po Ustavu bio u obavezi da na konsultacije o mandataru za sastav nove vlade pozove predstavnike svih partija zastupljenih u Skupštini, ali da to nije uradio:

- Nasilje i protivustavno ponašanje predsednika se ne može tolerisati, pogotovo što se radi ne samo o kršenju Ustava nego i krivičnom delu zloupotrebe službene dužnosti.

Dakle, predsednik je funkciju zloupotrebio da bi ostvario vlastitu i korist svoje politike, a protiv Crne Gore i njenih građana, kršeći Ustav i zakone. To je zabranjeno i kažnjivo. Pravo mesto za izricanje kazne je Skupština Crne Gore.

Da li je URA dala potpise za Miodraga Lekića kao mandatara ili ne?

- URA je potpisala sve ono što su potpisale i druge stranke parlamentarne većine. Dakle, prvo smo svi potpisali politički sporazum kojim smo se obavezali da ćemo nakon pada kabineta Dritana Abazovića formirati novu vladu i da niko neće praviti bilo kakve aranžmane sa Đukanovićevom strankom. Potom smo odlučili i javnost pojedinačno obavestili, a potpisima potvrdili, da je Lekić naš kandidat za mandatara i konačno, svi potpisali i u skupštinsku proceduru stavili inicijativu za smenu Đukanovića zbog kršenja Ustava. Inače, po Ustavu, potpisi za mandatara nisu obavezni, ali i njih smo priložili Đukanoviću koji to prenebregava, pokušavajući da izazove krizu, misleći da će iz toga izvući neku korist.

Foto EPA

Koliko na celu situaciju može da utiče to što Ustavni sud ne funkcioniše?

- U Crnoj Gori vlada teška kriza institucija, ne samo u vezi sa Ustavnim sudom. To je rezultat dugogodišnje vladavine DPS koji je činio sve da institucije podredi interesima jednog čoveka i da one tako razorene budu garant njegovog opstanka na vlasti. U tom kontekstu je i najnoviji pokušaj predsednika DPS da uruši Skupštinu kako bi on i drugi navodni spasioci Crne Gore iz njegovog okruženja dobili priliku za povratak na vlast.

Skupština je majka svih drugih vlasti, ona bira Vladu, Ustavni sud, pojedince u sudskom i tužilačkom savetu i veliki broj drugih organa. Nije teško zaključiti kako će završiti predsednik koji pokušava da suprotno Ustavu raspusti Skupštinu, a istovremeno njegova ustavna pozicija je takva da raspolaže gotovo samo protokolarnim ovlašćenjima. Situacija sa Đukanovićevim kršenjem Ustava je toliko očigledna da mi nemamo nikakvih dilema šta treba uraditi i kako glasati kada je on u pitanju.

Možete li da predvidite kako će izgledati sednica parlamenta 30. septembra?

- Po našem Ustavu jedino parlamentarna većina može skratiti mandat Skupštine. Ova parlamentarna većina neće skraćivati mandat Skupštini, već ima konkretan dogovor da bira novu Vladu, pojača borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, obnavlja urušene državne institucije, i uhvati se ukoštac sa teškim ekonomskim problemima u kojima se nalazi naša zemlja. Nećemo dozvoliti da Đukanović sruši Skupštinu nego ćemo državu od njegovog razornog i protivustavnog ponašanja zaštititi tako što ćemo iskoristiti pravo koje Skupštini Ustav daje i smeniti predsednika Crne Gore.

PODMETANjE DA AMERIKA "IZBACUJE" DF

SMATRATE li da je uzalud trud DF s obzirom na to da je jasno da vas SAD ne žele u Vladi?

- Nijedna ozbiljna adresa iz SAD nije to izjavila i tako brutalno se umešala u unutrašnja pitanja Crne Gore, već je preko nekih medija plasirana priča tzv. neimenovanih izvora.Zbog sličnih stvari i raznih režimskih podmetanja, u političkom sporazumu parlamentarne većine zapisali smo i upozorili sve one koji se nalaze izvan stranaka pobednica izbora da se ne mešaju u naše odnose i unutrašnje stvari. Tim pristupom smo želeli da pošaljemo poruku da se svaka vlada ove zemlje mora praviti u Crnoj Gori i da njene činioce određuju jedino građani glasanjem na izborima, a ne bilo ko drugi. To je osnovni princip demokratije i ne vidim nijedan razlog zašto bismo mi drugačije postupali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili