ZAVRŠEN 35. FILMSKI FESTIVAL U HERCEG NOVOM: Filmu "Stric" festivalski Gran pri

V. V.

29. 08. 2022. u 08:51

DODELOM nagrada i priznanja sinoć je na Kanli kuli završen 35. Hercegnovski filmski festival. Velika zlatna mimoza, Gran pri i novoustanovljena plaketa „Zoran Živkoviić" pripali su filmu "Stric", koprodukciji Hrvatske i Srbije, reditelja Davida Kapca i Andrije Mardešića.

ЗАВРШЕН 35. ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Филму Стриц фестивалски Гран при

Foto: Vuk Ilić

Žiri, u kome je predsednica bila Jelena Gavrilović, a članovi Srđan Dragojević, Stefan Bošković, Ivan Ikić i Zrinko Ogresta, obrazložio je da film zaslužuje najznačajnije festivalsko priznanje "za podsećanje da svaka nacija ima svog oca, ali i strica".

Zlatnom mimozom za režiju nagrađena je Sonja Tarokić za film "Zbornica", uz kratak komentar žirija: "kad napustiš učionicu, često završiš u zbornici".

Za najbolji scenario zlatnu mimozu zaslužile su Tanja Šljivar i Milica Tomović za film "Kelti", u kojem je, kako je obrazloženo, spreman "margarin za rođendanski sendvič, bugarski viski za roditelje i bensendin za celo društvo".

Najbolje ženske uloge ostvarile su ravnopravno Marija Redžepović i Nives Ivanković ("Zbornica"). Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Predragu Mikiju Manojloviću ("Stric"), a u odluci žirija stoji: "Toliko puta smo ga videli u ulozi potlačenog, red je da se i on opusti u ulozi tlačitelja".

Nagrada "Živko Nikolić" za specijalni doprinos filmskom izrazu pripala je Jeleni Stanković, za najbolju fotografiju u filmu „Strahinja Banović", a specijalno priznanje žirija 35. Filmskog festivala Herceg Novi – zaslužio je Ivan Bakrač, za film "Posle zime", koji je "generacijski vapaj za slobodom".

Foto: Vuk Ilić

 

U selekciji dokumentarnih ostvarenja zlatnom mimozom nagrađen je film "Prilagođeni" reditelja Dejana Petrovića, koji na društveno progresivan način, uz upotrebu precizne filmske nacije, "pokazuje svet humanosti za koji smo mislili da je autsajderski, a zapravo prilika je da publika prođe kroz prilagođavanje".

Specijalno priznanje zaslužio je film "Gnezdo" reditelja Hlajnur Palmasona, uz obrazloženje da kroz minimalistički dispozitiv prikazuje dnevnik jednog radosnog detinjstva.

Najbolji studentski film po oceni žirija je "Planiranje leta" u režiji Aleksandru Mironeskua, studenta Nacionalnog univerziteta za pozorište i film u Bukureštu. Specijalnim priznanjima nagrađeni su Andrija Mugoša („Ječam žela") i Karmen Obrdalj sa banjalučke akademije ("Kad jutro svane").

Nagrada žirija filmskih kritičara Evrope i Mediterana – FEDEORA pripala je filmu "Jahači" Dominika Menceja.

Plaketa "Milan Žmukić", o kojoj su odlučivali članovi festivalske Direkcije i predstavnik "Centar filma" Beograd, pripala je Gordani Ogurlić, dugogodišnjoj urednici filmskog programa u "Herceg festu", i novinarki i publicistkinji Vitki Vujnović. Savet Festivala, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, Poveljama zahvalnosti nagradio je filmske montažerke Sonju Pekić i Ginu Paović, koje već dugo brinu o celuloidnoj baštini u arhivi Kinoteke.

Festival je zatvorila poslovna direktorka Gordana Porobić Krcunović sa grupom mališana koji su u skladu sa motom ovogodišnje filmske smotre nagovestili i budućnost porukom "I mi smo deca filma", a Krcunovićeva je dodala da imaju na čemu da grade budućnost - navršilo se sto godina bioskopske kulture u Herceg Novom i 35 godina filmskog festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri