SAOPŠTENJE UNCG: Pozivamo admirala Samardžića da svoje tvrdnje o špijunima u Vojsci Crne Gore konkretizuje dokazima

V. K.

25. 08. 2022. u 12:14

POVODOM objave bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore admirala Dragana Samardžića da u Ministarstvu odbrane i VCG postoje špijuni koji dostavljaju podatke novinaru „Vijesti“ Siniši Lukoviću, kao i da službe nadziru naše kolege, Udruženje novinara Crne Gore pozvalo je penzionisanog načelnika GŠ da svoje tvrdnje konkretizuje dokazima, da obelodani imena oficira koji, navodno, rade za strane države i da odaju poverljive informacije novinarima, da objavi imena naših kolega praćenih od tajnih službi, kako je napisao, a zatim izbrisao na svom Tviter nalogu.

САОПШТЕЊЕ УНЦГ: Позивамо адмирала Самарџића да своје тврдње о шпијунима у Војсци Црне Горе конкретизује доказима

Foto: UNCG

- Samardžić je dužan da javnost CG obavesti koje službe i po čijem naređenju i za čiji račun nezakonito prate novinare. Takođe zahtevamo od nadležnog Tužilašta da utvrdi Samardžićeve navode i tako otvori bolnu stranicu pritisaka, torture i diskriminacije poslenika javne reči. Ukoliko ne dobijemo odgovore na ova pitanja, ali i adekvatnu reakciju nadležnih organa, smatraćemo da je admiral Samardžić upravo deo tog represivnog mehanizma čiji je cilj upravo zastrašivanje novinara i sprečavanje uspostavljanja slobode javnog mišljenja, što je preduslov za konačan obračun sa svim vidovima, u našem društvu, metastaziralog kriminala, korupcije i kršenja ljudskih prava i novinarskih sloboda - naveli su iz Udruženja novinara.

Iz UNCG pozivaju i svoje kolege koje su imale bilo kakve pretnje, neprijatnosti ili uznemiravanja „da nam se obrate kako bismo zajedno upoznali javnost sa mrakom koji još vlada u našoj državi“.

- Jedna ili dvoja usta je lako ućutkati, ali čitavu profesiju ne mogu ukrotiti ni mnogo represivniji aparati od našeg, čiji se mehanizmi zastrašivanja i ucena, osim u tehnološkom smislu, nisu promenili još od komunističkog vremena u kom je novinar tretiran kao društveno–politički delatnik, zadužen za promociju totalitarnih vrednosti jednopartijskog sistema, koji će umesto u reforme i demokratiju mutirati u kleptokratsku autokratiju - zaključuje se u saopštenju.

 

BONUS VIDEO:

CRNOGORSKE OLIMPIJSKE IGRE: U selu Donja Brezna održava se 11. takmičenje u lenčarenju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri