NOVI PROPISI ŠTEDE MILIONE: Do skupštine stigao predlog Zakona o platnom prometu

Z. Z.

15. 08. 2022. u 15:41

NAČINjENI su prvi koraci ka uspostavljanju platnog prometa između Crne Gore i Srbije.

НОВИ ПРОПИСИ ШТЕДЕ МИЛИОНЕ: До скупштине стигао предлог Закона о платном промету

Fotot O. Radošević

Ministarstvo finansija predložilo je zakon i Vlada ga je već prosledila u skupštinsku proceduru. Kako piše u predlogu, pružanje platnih usluga trebalo bi da bude uređeno na isti način kako je u državama članicama Evropske unije. To znači da će korisnici usluga imati pravo korišćenja prema najvišim evropskim standardima, uz potpunu sigurnost.

Uvođenjem novih pružalaca platnih usluga podstiče se konkurentnost na tržištu platnih usluga i omogućava dalji razvoj inovativnog mobilnog i internetskog platnog prometa.Banka je u obavezi da licenciranim pružaocima usluge daje informacije o računu za plaćanje, omogući pristup računima klijenata kroz aplikacione programe kako bi mogli da pružaju platne usluge zasnovane na podacima kojima raspolažu te banke.

- Dakle, banke će morati da se prilagode i otvore. Do sada je pristup podacima o korisnicima i njihovim nalozima bio u isključivom vlasništvu banaka, a sada će morati svoje programe da otvore ka novim pružaocima usluga - dodaje se u obrazloženju.

Inače, priča o uspostavljanju platnog prometa između Crne Gore i Srbije aktuelizovana je više puta od 2003. godine. Procenjuje se da su gubici višemilionski za crnogorsku privredu, a banke nisu pokazivale interesovanje da se taj problem reši. Sva plaćanja realizovala su se preko inostranih banaka sa visokim troškoviima za provizije i dužim procedurama dok se novac nađe na računu klijenta.

Uvećani troškovi zbog provizije

ZBOG komunikacije koja nije bila direktna, zvanični podaci pokazali su da Crna Gora gubi tri do četiri miliona evra zbog uvećanih troškova transfera u platnom prometu sa Srbijom, jer nema direktnog plaćanja robe. U jednoj analizi analitičara navodilo se da bi privrednici zaradili dodatnih 30 miliona evra da su imali mogućnost direktne trgovine sa Srbijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna