PROBLEMI DECE SA POSEBNIM POTREBAMA: Šta su dogovorili premijer i Perak

B. D.

10. 08. 2022. u 18:16

DECA sa posebnim potrebama nemaju adekvatne uslove za zdravstvenu zaštitu u Crnoj Gori, a to je problem koji datira decenijama unazad. Na nivou države neophodan je Centra koji može zadovoljiti potrebe dece sa posebnim potrebama, više nego što postojeći kapaciteti pružaju, kako roditelji i staratelji dece ne bi morali zdravstvenu zaštitu dominantno tražiti u drugim državama. Ovo je saopšteno danas iz kabineta premijera Dritana Abazovića nakon sastanka predsednika Vlade Crne Gore sa Predragom Perakom, osnivačem NVO "Plava planeta".

ПРОБЛЕМИ ДЕЦЕ СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА: Шта су договорили премијер и Перак

Foto: Kabinet premijera Crne Gore

Perak je ukazao na niz problema sa kojima se suočavaju deca sa smetnjama u razvoju, njihovi roditelji i staratelji koji se prvenstveno ogledaju u nedostatku adekvatnog prostora za boravak dece i neophodne prateće opreme.

Takođe, Perak je istakao problem sa premalom naknadom za tuđu negu i socijalna davanja i naglasio potrebu da ona budu uvećana kako bi se roditeljima i starateljima obezbedila adekvatnija podrška u odgoju dece.

Predsednik Vlade dr Dritan Abazović je istakao da će pomenuta pitanja aktuelizovati već na narednoj sednici Vlade, kako bi se pronašlo rešenje za smeštaj dece, ali i razmotrila uvećanja pomenutih naknada na jesen.

U tom smislu, premijer je naglasio da će uoči najavljenog rebalansa budžeta obaviti široke konsultacija zajedno sa ministrima i predstavnicima drugih NVO koje se bave ovom problematikom, kako bi se na najbolji način odgovorilo izazovima po pitanju ove teme.

Sastanak je usledio nakon što je Predrag Perak, stric i staratelj dečaka sa autizmom i osnivač NVO “Plava Planeta” protestovao ispred Kliničkog centra Crne Gore tokom premijerove posete toj instituciji 8. avgusta, tražeći od države bolje socijalne uslove i zdravstvenu zaštitu za decu sa smetnjama u razvoju.

BONUS VIDEO:

ON JE NAJHRABRIJI: Evald Krnić iz Crne Gore pobednik skokova u Petrovcu kraj Prijepolja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KIŠA JE PADALA NA KRSTOVDAN: Šta to znači po narodnim verovanjima