OŠTETILI FIRMU ZA VIŠE MILIONA EVRA? Detalji hapšenja šest bivših direktora Kompanije "Plantaže" – delovali kao kriminalna grupa

I. D. STOJADINOVIĆ

11. 07. 2022. u 19:15

PO nalogu Specijalnog državnog tužilaštva policija je danas uhapsila šest bivših članova Odbora direktora "Plantaža" zbog sumnje da su počinil zloupotrebu službenog položaja, a prilikom pretresa nekoliko lokacija oduzeli su i više desetina hiljada evra.

ОШТЕТИЛИ ФИРМУ ЗА ВИШЕ МИЛИОНА ЕВРА? Детаљи хапшења шест бивших директора Компаније Плантаже – деловали као криминална група

Foto: Plantaže/ Udg.edu.me

Lisice su stavljene Veselinu Vukotiću, Božidaru Mihailoviću, Đorđiju Rajkoviću, Seadu Šahmanoviću, Dušku Peroviću i Anici Hajduković. Kako je saopšteno iz Uprave policije, na predmetu po kojem se bivši direktori sumnjiče nastaviće aktivnosti u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, o čemu će javnost blagovremeno obaveštavati.

Nadležne službe još nisu saopštile pojedinosti zbog kojih su direktori uhapšeni, te nije potvrđeno da li je reč o predmetu koje je SDT formiralo zbog sumnje da su bivši čelnici kompanije "Plantaže" oštetili tu državnu firmu za više miliona evra, u slučaju propale fabrike briketa, a u kojoj se pominje deo rukovodstva koji nije među uhapšenima.

Predmet je pokrenut nakon što je novo rukovodstvo "Plantaža" podnelo krivičnu prijavu protiv bivšeg predsednika Odbora direktora Veselina Vukotića, bivše izvršne direktorke Verice Maraš, bivšeg člana odbora direktora Boža Mihailovića i bivšeg direktora Sektora pravnih i opštih poslova Miroslava Vukovića. Oni se sumnjiče da su delujući organizovano kao članovi kriminalne grupe, iskorišćavanjem i zloupotrebom svog položaja, pribavili višemilionsku protivpravnu imovinsku korist za privatnu firmu "OMP inženjering", a na štetu "Plantaža".

"PRIKAZIVANjE"

U prijavi se navodi da je Vukotić organizator kriminalne grupe. On je davao sugestije, naloge i uputstva ostalim članovima kako da prikažu stanje spornog odnosa između dve kompanije, kako bi uticao da se zaključio sporni ugovor o poravnanju.

Verica Maraš je prijavljena da je, postupajući po nalozima Vukotića, zajedno sa njim i Mihailovićem, pripremala izveštaj koji treba da potvrdi opravdanost zaključivanja ugovora o poravnanju, kao i da je oformila komisiju koja je formalno trebalo da napiše taj izveštaj. U krivičnoj prijavi je navedeno da je na sednicama odbora direktora iznosila netačne podatke da su "Plantaže" u zajedničku fabriku briketa uložile 450.000 evra, a "OMP inženjering" 1,12 miliona, iako je kao izvršna direktorica "Plantaža" i predsednica Odbora direktora "Plant OMP" znala da su ulaganja državne firme značajno veća.

Veštak finansijske struke u tada vođenom postupku je utvrdio da je ukupno ulaganje "Plantaža" u zajedničku firmu iznosilo 1,46 miliona, dok je ulog druge firme bio 1,27 miliona. Za Mihailovića se navodi da je postupao po nalozima Vukotića, odnosno da na sednicama Odbora direktora zastupao stav da je poravnanje dobar posao za "Plantaže".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon