NI RUŠENJE ABAZOVIĆA NE REMETI TEMELJNI UGOVOR: Odluka DPS da uskrati podršku manjinskoj vladi ne može da utiče na sporazum sa SPC

V. KADIĆ

11. 07. 2022. u 06:42

IAKO je Demokratska partija socijalista juče donela odluku da uskrati podršku manjinskoj vladi, pitanje tek usvojenog nacrta teksta Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom neće biti dovedeno u pitanje.

НИ РУШЕЊЕ АБАЗОВИЋА НЕ РЕМЕТИ ТЕМЕЉНИ УГОВОР: Одлука ДПС да ускрати подршку мањинској влади не може да утиче на споразум са СПЦ

Foto: DPS

Tu vest saopštio je "Novostima" vicepremijer Vladimir Joković, lider SNP, dodajući da je Temeljni ugovor "gotova stvar".

- Izglasan je na Vladi i biće potpisan - otklonio je zebnju Joković, dodajući da je za pad Vlade u ovom trenutku samo neko ko ima određeni politički interes i ko želi Crnu Goru da uspori na evropskom putu. - Nema problema, idemo u parlament gde ćemo svi glasati i tu će se videti ko je bio za regulisanje odnosa sa SPC, a ko protiv.

Premijer Dritan Abazović pozdravio je odluku Predsedništva DPS i poručio da je "odgovorno i državnički kada niste u mogućnosti da pomognete državi, da joj makar ne odmažete".

- Videćemo šta je stav većine poslanika. Crna Gora mora dalje - kriminal, korupcija i nacionalizam nisu opcije. Pobediće evropska budućnost - kazao je Abazović.

MITROPOLIJA: IZDRŽITE SVE PRITISKE

- Našem društvu služi na čast što izvršna vlast Crne Gore u poslednjih godinu i po dana, za razliku od perioda pre toga, ne podržava i ne ohrabruje negativnu politiku i neprijateljsko nastrojenje prema SPC. Odluku Vlade Crne Gore o Temeljnom ugovoru posmatramo kao nameru da se odnosi između Crkve i države urede na kvalitetan način. Iskreno se nadamo da će uspeti da odole svim pritiscima i da će istrajati do kraja, ne u inat bilo kome, nego za dobro našega društva i radi stvaranja zaloga sveopšteg napretka Crne Gore - navodi se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Do sednice Predsedništva DPS je došlo nakon što je u petak Vlada saopštila da je usvojen predlog Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC, kada su iz Milove partije najavili mogućnost uskraćivanja podrške Vladi, a iz Socijaldemokratske partije podnošenje zahteva za skraćenje mandata Skupštini. U saopštenju DPS se navodi da je ugovor sa SPC izglasan bez prethodne javne rasprave, "uz mnogobrojne manjkavosti koje su javno saopštene od stručne javnosti, predstavnika NVO sektora i brojnih političkih subjekata, a čija sadržina značajno ugrožava državne interese Crne Gore".

Foto: DPS

Dva su moguća raspleta novonastale situacije - da se ide na izbore, ili da podrška Abazovićevom kabinetu stigne iz pobedničkog bloka na izborima 30. avgusta 2020. godine, sa Demokratskim frontom na čelu. Presudnu ulogu imaće devet poslanika Demokratske Crne Gore, koji su ranije poručivali da nikada neće glasati zajedno sa DPS. Međutim, poslednjih meseci često su isticali da se novonastala kriza može prevazići jedino novim izborima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)