NISU PLAĆALI PDV NI ZA HRANU I PIĆE: Crna Gora kineskog izvođača radova „oslobodila“ za 170 miliona evra

Z. Z.

11. 07. 2022. u 11:40

PRVOBITNO je bilo predviđeno da se kompanija CRBC, glavni izvođač radova na prvoj deonici crnogorskog auto-puta, oslobodi plaćanja PDV na mašine i građevinski materijal.

НИСУ ПЛАЋАЛИ ПДВ НИ ЗА ХРАНУ И ПИЋЕ: Црна Гора кинеског извођача радова „ослободила“ за 170 милиона евра

Foto: Printskrin

Sada, prema izveštaju Akcije za socijalnu pravdu, Kinezi su ostvarivali pravo od 2015. godine do danas na povraćaj poreza na dodatu vrednost za sve što su kupili u marketima, pojeli u restoranima.

- Ukupan iznos za sedam i po godina po osnovu oslobađanja od PDV je malo iznad 170 miliona evra. To su podaci koje smo dobili na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od Uprave prihoda i carina. Po godinama, 2015. oslobađanje od ovog poreza dostiglo je više od 35 miliona evra. U 2017. taj iznos je bio preko 34 miliona, a 2018. čak 42 miliona evra. U naredne tri, vrednost je padala pa je 2019. iznosila 26,6 miliona, godinu kasnije 13 miliona, a 2021. nepunih 14 miliona evra. Za prva četiri meseca tekuće godine oslobađanje od PDV je tri miliona - saopštila je Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu.

Dostavljani su, tvrdi ona, računi iz marketa na kojima se, kako navodi, nalaze iznosi za alkohol, preciznije za rakije viljamovku, ali i one od breskve, te drugog voća. Na računima se nalaze i artikli poput piva, vina. Beleže se i kupovine meda, indijskog oraha, kikirikija.

POPUSTI I ZA JORGANE

- MORAM istaći da kompletan trošak izgradnje 41 kilometra auto-puta plaćaju crnogorski građani - naglasila je Mrdovićeva i dodala da su Kinezi pored oslobađanja plaćanja PDV na hranu i piće, dobili isti benefit kada su u pitanju i sredstva za higijenu, jorgani, posuđe, podmetači za tepihe.

- U restoranima su kineski radnici konzumirali jela od piletine, teletinu ispod sača, svinjske kolenice, kobasice, popeke, ćevape, kačamak, domaće kiselo mleko. Sve usluge su prikazivane kao ugostiteljske ili usluge hrane i pića sa zahtevom za oslobađanje od PDV. Očigledno je država napravila propust, odnosno, trebalo je precizirati da ove usluge ne bi smele biti oslobođene od poreza na dodatu vrednost - navela je Mrdovićeva.

Ona dodaje da je prosečna zarada kineske upravljačke strukture angažovane na prioritetnoj deonici iznosila od četiri do osam hiljada evra. Naši građani, koji su radili npr.2019. kada je minimalac bio ispod 200 evra, zarađivali su, naglašava Mrdovićeva, 510 evra za mesec.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)