ZDRAVSTVO CRNE GORE U MINUSU 60 MILIONA EVRA! Iz Fonda se pravdaju, minus porastao zbog korone i -plata

Z. Z.

17. 05. 2022. u 08:12

DUG Fonda zdravstva na kraju prošle godine iznosio je 60 miliona evra i uvećan je za 20 miliona u odnosu na godinu pre.

ЗДРАВСТВО ЦРНЕ ГОРЕ У МИНУСУ 60 МИЛИОНА ЕВРА! Из Фонда се правдају, минус порастао због короне и -плата

Foto PR centar

Taj podatak obelodanilo je Ministarstvo finansija samo nekoliko dana nakon što je izabrana nova 43. vlada. Rast izdataka Fonda pravda se obavezama nastalim usled korone, ali i zbog nasleđenih dugova, te rasta plata. Ove godine za zdravstvo iz budžeta je opredeljeno preko 330 miliona evra.

Novi ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da je cilj da se nađe održiv model finansiranja nakon što su ukinuti doprinosi na obavezno zdravstveno osiguranje.

- Jednostavno, Fond je značajan za građane koji su korisnici. Dakle, imamo to što imamo i sada se moramo fokusirati da što pre izaberemo rukovodeći kadar pa zajednički sa Ministarstvom zdravlja rešavamo nagomilane probleme koji datiraju iz perioda od pre deset i više godina - prokomentarisao je Damjanović.

Aleksandar Damjanović, Foto Novosti

Neizmirene obaveze privatnim apotekama na kraju 2021. dostigle su neverovatnih 39 miliona evra iako su ranije najave iz Fonda zdravstva bile da će se troškovi smanjiti nakon što je broj privatnih apoteka sa kojim je Fond potpisao ugovor o izdavanju lekova na recept smanjen sa 189 na 120. Nagomilao se i dug prema građanima, konkretno za bolovanja. Taj iznos sada je šest miliona ili skoro milion veći nego 2020. Obaveze Fonda na kraju 2021. po fakturama za lečenje u privatnim zdravstvenim ustanovama poput Meljina, Igala, Kodre premašio je tri miliona, dok je dugovanje za lečenje u Srbiji oko 400.000 evra.

Deo od švercovanih cigareta

POSTOJE najave da bi se dugovanje moglo smanjiti kada se prodaju cigarete koje su zaplenjene u Luci Bar i sada su vlasništvo države. To su najavili premijer Dritan Abazović i ministar Damjanović, ali se prvo mora sačekati popis cigareta, pa prodaja cigareta u inostranstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MEDVEDEV OŠTAR: Tome se bliži kraj, pukla je ljubav - Poljaci su besni, Evropljani ne žele Ukrajince