"NEOPHODNO JE PROCESUIRATI ČAĐENOVIĆA I KATNIĆA" Saopštenje DF-a: "Nema razlike između njih i Medenice"

V.K.

04. 05. 2022. u 16:34

DEMOKRATSKI front saopštio je da je neophodno procesuirati bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, te specijalnog tužioca Sašu Čađenovića.

НЕОПХОДНО ЈЕ ПРОЦЕСУИРАТИ ЧАЂЕНОВИЋА И КАТНИЋА Саопштење ДФ-а: Нема разлике између њих и Меденице

Foto Jutjub

- DF podseća crnogorsku javnost da su lideri ovog saveza javno i konkretno govorili o  sprezi nekadašnjih čelnika i funkcionera bezbednosnog i pravosudnog sistema sa kriminalnim klanovima za koje se osnovano sumnja da su počinili neke od najužasnijih zločina na evropskom tlu - navode iz DF-a.

Prema podacima Evropola, naglašavaju, izgleda da su Katnić i njegov zamenik Saša Čađenović „bili ključna logistika i zaštita Kavačkog klana u tužilaštvu“.

- Više je nego očigledno da su kroz zloupotrebu službenog položaja zaustavljali svaki vid istrage koji je išao u pravcu visokih policijskih funkcionera među kojima se ističu imena Petra Lazovića i LJuba Milovića i njihovih veza sa Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem. Gotovo da zvuči nevjerovatno da je još uvijek aktuelni specijalni tužilac Saša Čađenović 20. januara donio odluku da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja visokih policijskih funkcionera koji se spominju u spisima Europola - rekli su iz DF-a.

Još je, navode oni, neverovatnije „ukoliko se utvrdi da je Milivoje Katnić još u julu prošle godine imao kompletne spise o vezama visokih policijskih funkcionera sa Kavačkim klanom, i ne samo da ništa nije preduzeo od radnji koje su mu bile na raspolaganju kao GST–u, već postoji osnovana sumnja da je zajedno sa Sašom Čađenovićem učestvovao u prikrivanju dokaza“.

Foto: Libertas/Printscreen

- Odluka novog GST–a da ponovo formira predmet nije dovoljna ako u tom predmetu nisu obuhvaćeni Milivoje Katnić i Saša Čađenović. U ovom slučaju ne postoji razlika između Vesne Medenice i Milivoja Katnića i Saše Čađenovića, naprotiv, osnov sumnje za Katnića i Čađenovića je već sad toliko izvestan da mora rezultirati Naredbom o istrazi i optužnicom. Ukoliko je to Saša Čađenović uradio pod pritiskom Milivoja Katnića, uvek postoji mogućnost da mu se dodeli status svedoka saradnika. Sve drugo bi bilo izrugivanje ZKP–a i Krivičnog zakonika, i svakako da DF to neće dopustiti, već će pokrenuti sve institucionalne mehanizme da ovo rušenje ustavnog poretka od strane onih koji su trebalo da ga štite dobije sudski epilog - poručuje DF.

Čađenović pokušao da zaštiti Lazovića i Milovića

Navodi se i da je specijalni tužilac Saša Čađenovih 20. januara ove godine odlučio da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Čađenović je, kažu, takvu odluku doneo povodom podataka koji su u prethodnom periodu dostavljeni od Europola, a nakon sprovođenih izviđajnih radnji.

Prema pisanju Libertasa, Europol je nadležnim bezbednosnim službama dokument o sumnjama da su Lazović i Milović članovi kavačkog kriminalnog klana dostavio početkom leta prošle godine.

BONUS VIDEO:

VESNA MEDENICA STIGLA U SDT: Bivša predsednica Vrhovnog suda stigla na saslušanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SOCIJALNE PENZIJE, ILI 13. ČEK: Od septembra u Crnoj Gori najniže primanje 220 evra