NASTAVLJA SE SUĐENJE "NIKŠIĆKOJ DVANAESTORICI": Krivične prijave zbog dočeka srpske Nove godine tokom policijskog časa

V. K.

17. 03. 2022. u 17:33

PROTIV dvanaest Nikšićana, učesnika litija za odbranu svetinja Srpske pravoslavne crkve, danas je nastavljen postupak u Osnovnom sudu u Nikšiću, zbog kršenja epidemioloških mera, u vreme zabrana izlaska nakon 22 sata.

НАСТАВЉА СЕ СУЂЕЊЕ НИКШИЋКОЈ ДВАНАЕСТОРИЦИ: Кривичне пријаве због дочека српске Нове године током полицијског часа

Foto: V. Kadić

Sve se desilo na dočeku Srpske nove godine, kada su momci izašli u ponoć i dvadesetak minuta proslavljali tradicionalni praznik.

- Mesecima smo čuvali sliku blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija koja je stajala na zgradi u ulici Nikole Tesle u centru grada, jer je tadašnja vlast pretila da će je ukloniti. Te noći nas oko stotinu nalazili smo se u dva ulaza zgrade i u automobilima koji su bili parkirani u neposrednoj blizini. Oko 21.30 došla je policija čiji službenik Novica Jovović nam je rekao da možemo da se zadržimo u ulazu  i u vozilima, i da u ponoć svi izađemo na  20 minuta i proslavimo praznik. Ja, a ni moji prijatelji, ne bi posle 22 sata izlazili iz kuće i boravili  na javnom mestu, da je dogovor sa tim policijskim službnikom bio drugačiji. Međutim, nismo slutili da će nas samo nekoliko dana kasnije ista ta policija iznenaditi krivičnim prijavama, da bi potom predmet došao u ruke sudije Save Mušekića, kaže jedan od okrivljenih Ivan Vojinović.

Policajac Jovović je na ročištu kazao da su ovi Nikšićani na javnom mestu bili okupljeni protivno važećoj naredbi, ali, kako je objasnio, pretpostavljeni starešina je doneo odluku da se oni ne privode jer je to bilo u tom  trenutku fizički neizvodljivo.

Foto: V. Kadić

- Tačno je da sam obavio razgovor sa okrivljenim, kome sam, koliko se sećam, kazao da okupljeni mogu ostati  na licu mesta, a da se zadrže u ulazima zgrada, izađu ispred murala u ponoć te se tu zadrže još deset ili dvadeset minuta, a potom se raziđu - kazao je Jovović.

Proces se vodi protiv Draga Musića, Željka Pejovića, Ivana Vojinovića, Nikole Tomića, Ivana Miljkovića, Momčila Vukosavljevića, Radovana Kavaje, Igora Ćipranića, Luke Trebješanina, Mila Baošića, Mijata Sekulovića i Željka Vukosavljevića.

BONUS VIDEO: POLICAJAC ODLOŽIO ORUŽJE PA SE PREKRSTIO - Uz Božiju pomoć organi reda sačuvali manastir

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni