U DIMU I ŠVERC I NALOGODAVAC: Šta se krije iza misterioznog "nestanka" 11.000 paketa cigareta iz skladišta Luke Bar

V. KADIĆ - B. DABIĆ

10. 02. 2022. u 11:19

KAKO je, za koga i na čije adrese završilo oko 11.000 paketa cigareta koje su u dva kamiona izneta iz magacina Luke Bar?

У ДИМУ И ШВЕРЦ И НАЛОГОДАВАЦ: Шта се крије иза мистериозног нестанка 11.000 пакета цигарета из складишта Луке Бар

Policija na izlasku iz Luke Bar, Foto B. Dabić

Da li su kao što sumnja v. d. direktora Uprave prihoda i carina Milena Petričević, plomba sa magacina sa duvanom skinuta 7. februara, baš u trenutku kada je luka evakuisana zbog lažne dojave o postavljenoj bombi? To su samo neka od pitanja koja treba da dobiju odgovor posle istrage.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva je potvrđeno da su uhapšeni carinik D. D. i vozač kamiona M. P. Cariniku se stavlja na teret krivično delo zloupotreba službenog položaja, a vozaču krijumčarenje. Rukovodilac državnog tužilaštva, tužilac Radovan Đurišić saopštio je da u dva skladišta u luci Bar ukupno fali 11.349 paketa različitih cigareta. On je rekao da se vrši detaljna istraga u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom.

Nezvanično saznajemo da je vozač M. P. za ovaj posao angažovao još jedan kamion. On istražiteljima nije rekao ko ga je angažovao da izveze cigarete, navodeći da je instrukcije dobijao telefonom od N. N. lica. Kamioni kojim su iznete cigarete iz slobodne carinske zone u Luci Bar navodno su pet puta ukupno ulazili u skladište na kom je oštećena plomba -četiri puta u januaru i jednom u februaru.

- Ništa nije slučajno, potvrđujem svoju raniju sumnju da postoji izvesna sprega kriminala sa direktnim predstavnicima i ovlašćenim licima u carinama i Luci Bar - izjavila je Petričevićeva, dodajući da je veća količina cigareta odvezena kamionom iz jednog skladišta u slobodnoj zoni Luke Bar.

Svaki kamion se proverava, Foto Arhiva Novosti

Povodom ovog događaja jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je da šverc cigareta i kokaina preko Luke Bar ne može da bude izveden bez znanja i odobrenja premijera, direktora Uprave policije, Carine i Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB).

- Nijedan kamion tokom evakuacije nije ušao ili izašao iz Luke Bar jer je bila policijska blokada. Direktorka obmanjuje javnost. Šverc se u kontinuitetu obavlja. U toku prethodnih meseci ukradeno je sedam šlepera! Ko zna logistiku zna da se radi o složenom postupku koji se radi ručno. U magacinima Luke Bar za vreme ove vlade stiglo je 120 kontejnera cigareta u jednoj isporuci. Magacine u slobodnoj zoni zakupljuju firme i naše službe znaju ko su vlasnici koji ih zakupljuju. U trenutku, kad je došlo do promene parlamentarne većine, sumnjam da je i ona rezultat delovanja duvanske i narko-mafije koji žele da zadrže svoje pozicije u institucijama - upozorio je Medojević, navodeći da je to dokaz da je "ANB izbušen od strane agenata drugih službi i organizovanog kriminala".

Nebojša Medojević, Foto DF

DRITANE, DA LI SI MARIONETA MAFIJE?

UPOZORAVAO sam na kriminalne strukture koje su se za vreme Mila Đukanovića bavile švercom cigareta i kokaina. Iako smo promenili vlast, a istovremeno su uspostavljeni novi kanali šverca iza kojih stoji aktuelna vlast. Šverc će nestati kada se formira vlada koja ne prima novac od švercera. Zašto Eskobar i drugi zvaničnici podržavaju vladu koja treba da nastavi takvu trgovinu? Ako je to uslov da budemo u vladi, mi nikada nećemo biti u vladi. Abazović treba da odgovori da li odgovara građanima ili je marioneta mafije - poručuje Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a