"DAN D U SKUPŠTINI CRNE GORE": Krivokapić na izlaznim vratima Vlade

V. K. - I. D. S.

04. 02. 2022. u 09:58

PREŽIVEO je juče vicepremijer Vlade Crne Gore Dritan Abazović "prvu" smenu na vanrednoj sednici parlamenta koju je inicirao premijer Zdravko Krivokapić, nakon što je građanski pokret URA uz podršku opozicionih poslanika predao inicijativu o izglasavanju nepoverenja Vladi, o kojoj će se glasati već danas.

ДАН Д У СКУПШТИНИ ЦРНЕ ГОРЕ: Кривокапић на излазним вратима Владе

Foto: I. D. S.

Poslanici nisu usvojili dnevni red o smeni Abazovića, pa se sve završilo za nekoliko minuta! Od 77 prisutnih u sali, njih 20 je bilo za dnevni red, 11 protiv i 46 uzdržano. Sednici su prisustvovali Krivokapić i Abazović. Na njihovim licima ocrtavali su se ogorčenje i zadovoljstvo. Nakon glasanja i izlaska iz skupštinske sale na novinarsko pitanje: "Šta ovo bi, Dritane?" usledio je kratak odgovor potpredsednik Vlade:

- Narodna volja - rekao je Abazović. - A sutra će biti još manje glasova poslanika za podršku Vladi.

Nezadovoljstvo zbog opšte situacije iskazao je šef parlamenta i lider Demokrata Aleksa Bečić.

- Nismo hteli da mimo dogovora rešavamo kadrovska pitanja Vlade. Opozicija je, međutim, imala drugačiji pristup. DF je glasao za dnevni red - kazao je kratko Bečić.

Da Vlada Crne Gore broji poslednje sate uveren je i sam premijer Zdravko Krivokapić.
- Znam da od petka nisam premijer i da će Vlada biti smenjena u Skupštini jer je to Đukanović dogovorio sa onim delom zajedničke koalicije koja je iskazana voljom građana na izborima 30. avgusta 2020. - kazao je Krivokapić na vanrednoj konferenciji za novinare. - Rekao sam saradnicima da će maske pasti, ali nije dovoljno da padnu, već da se skinu do kraja.

Foto: I. D. S.

Krivokapić je rekao da je univerzitetski profesor, a da je u politiku ušao zbog Zakona o slobodi veroispovesti. Kazao je da je ispunio amanet prema čoveku (mitropolitu Amfilohiju) kojem je obećao da će biti povećane i zarade građana.

Tvrdi i da su Abazović, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i šef Uprave policije Zoran Brđanin želeli da spreče ustoličenje mitropolita Joanikija 5. septembra prošle godine na Cetinju.

Rekao je da Vlada nije mogla preživeti napad koji dolazi iznutra, podsetivši da je on lično Abazovića predložio za vicepremijera, a da on sada s "poraženom Demokratskom partijom socijalista glasa za nepoverenje Vladi".

- Predložio je, dakle, da mu DPS pomogne da se razreši od samoga sebe! Mislim da je to upečatljiva slika koja govori više od hiljadu reči. Zaboravio je na moralnu obavezu da u nezadovoljstvu podnese ostavku - naveo je Krivokapić. - Kreatori sprečenog puča od 5. septembra izabrali su novi poligon. Ono što se na Cetinju nije moglo završiti, izmestili su u okvir ove vlade. Ovo je dobro pripremljena električna stolica.
Abazović je govorio i o budućoj vladi.

- Ima više opcija, ali su rešenje i vanredni izbori. Idealno je da imamo vladu koja će imati podršku najmanje 49 poslanika - kazao je Abazović novinarima u holu Skupštine.

Parlamentarne izbore kao mogućnost razrešenja duboke političke krize u Crnoj Gori pominje i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Foto: Vlada CG

- Pitanje je ko će da priprema te izbore. Neophodno je da se izabere tehnička vlada u koju bi svi imali poverenja. Mesecima se vodila čudna politika, dok u Vladi nije eksplodiralo na relaciji predsednik-potpredsednik - ocenio je Mandić.

Dve tačke

NA današnjoj sednici Skupštine prva tačka dnevnog reda biće predlog odluke Vlade Crne Gore o skraćenju mandata Skupštine, a nakon toga sledi predlog koalicije "Crno na bijelo" da se glasa o nepoverenju 42. Vladi Crne Gore.

Podlim pazarom do banana vlade

PREMIJER Krivokapić je naglasio da u minulih 14 meseci, koliko je na toj funkciji, ništa tajno nije radio.

- Nisam imao nijedan tajni susret. Ali ima jedna velika pouka. Podli pazar možete da nazivate manjinska, programska, tehnička vlada, ali to je banana vlada. Ovu vladu rušili su njeni prvi prijatelji i njeni potonji neprijatelji. Rušili su je lobisti, regionalni političari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna