DRŽAVA POMAŽE MASLINARIMA: Podrška ministarstva vlasnicima maslinjaka izgorelih u požaru

B. DABIĆ

27. 10. 2021. u 06:34

MINISTARSTVO poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će pomoći maslinarima kojima su stabla maslina izgorela, ili oštećena u požaru u Mrkojevićima 12. avgusta.

ДРЖАВА ПОМАЖЕ МАСЛИНАРИМА: Подршка министарства власницима маслињака изгорелих у пожару

Foto B. Pantić

Podrška ministarstva sigurno neće izostati. Ovo je kazao, za "Novosti", ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović.

- Konkretno, u Baru gde je 749 maslina potpuno izgorelo, a oko 1.000 stabala je ukupno oštećeno, Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede je u proceduri razmatranja kolikim sredstvima je u mogućnosti u okviru raspoloživog budžeta da pomogne vlasnicima maslina. Znamo da je Opština Bar već izašla u susret maslinarima kojima su izgorele ili oštećene masline - kazao je ministar.

Stijović je istakao da je ova šteta nenadoknadiva, jer je reč o stablima koja su stara i više stotina godina, ali da makar omogućimo da se zasade nove masline i donekle ublaži šteta koju su pretrpeli.

Foto Novosti

Na pitanje, hoće li sredstva biti obezbeđena iz agrobudžeta za tekuću, ili će se planirati za sledeću godinu, ministar je kazao: "Ovakve štete se uglavnom isplaćuju iz budžetskih rezervi".

- S obzirom na to da agrobudžet ne planira vanredne situacije osim u manjim iznosima kada su manje štete u pitanju. Ovde se radi o ogromnoj šteti, na tih 750 stabala ako bi pomogli sa 100 evra po stablu to bi iznosilo 75.000 evra što nije planirano agrobudžetom. Za ovakve situacije moramo razgovarati sa Ministarstvom finansija - kazao je ministar Stijović.

- Ljudski faktor je bio uzrok. Ovde je bio problem sa jednim stubom dalekovoda koji je, ako sam dobro informisan, varničio, a nije na vreme servisiran i to je izazvalo požar, u kombinaciji sa lošim vremenskim uslovima kada smo imali dugi niz dana bez kiše, i sve je bilo suvo. Napravljena je ogromna šteta, a ljudi žive od maslinarstva - kazao je ministar.

Mnogo vanrednih situacija

STIJOVIĆ dodaje da je ove godine bilo mnogo vanrednih situacija.

- Zadesila nas je velika suša, problemi sa cenom stočne hrane koja je zavisila od regionalnog tržišta, kao i problemi koje su izazvali požari ne samo u maslinjacima, nego i u šumama. Ministarstvo je za sve te namene opredeljivalo sredstva i pomagalo - kazao je Stijović, zaključujući da štete koje nastanu direktno ugrožavaju poljoprivredne proizvođače, njihove porodice.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!