MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA: Kriminalizovanje svakog zahteva SPC je verska netrpeljivost

V. K.

19. 10. 2021. u 07:28

OSPORAVANJE legitimnih i zakonskih prava Mitropolije crnogorsko-primorske je duži niz godina bilo normalizovano u Crnoj Gori, pa se danas svaki korak kojim se neko neprikosnoveno pravo priznaje Crkvi, kod jednog dela javnosti posmatra kao nekakvo naročito privilegovanje Mitropolije.

МИТРОПОЛИЈА ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКА: Криминализовање сваког захтева СПЦ је верска нетрпељивост

Foto: Đ.Marković

 

Kriminalizovanje svakog zahteva Mitropolije u pogledu ostvarenja njenih prava je ništa drugo nego diskriminacija i širenje verske netrpeljivosti.

Rešenjem nadležne Komisije za izlaganje KO Cetinje I br. UP I 05-915 od 11. 4. 1996. godine je utvrđeno da je Cetinjski manastir (odnosno, kako je tamo navedeno, Manastir Sv. Petar) nosilac prava svojine nad svim objektima u Listu nepokretnosti 915, u kojem se vodi i sam manastir. Međutim, to pravo nikad nije uneseno onako kako je utvrđeno rešenjem, već je upisano samo pravo korišćenja bez oznake nosioca prava svojine. Uprava za katastar i državnu imovinu je na naš nedavni zahtev za ispravku greške donela, po našem mišljenju, zakonito i pravedno rešenje i naložila da se u tom Listu evidentira pravo svojine, utvrđeno rešenjem iz 1996.

Novo rešenje uopšte nije tretiralo pitanje vlasništva nad zemljištem, na kojem i dalje, neustavno, Prestonica Cetinje figurira kao nosilac prava svojine, dok je nosilac prava korišćenja Manastir Sv. Petar. To stanje je novijeg datuma, tek od 2005. godine, što je prvi put u istoriji da se Prestonica Cetinje pojavljuje kao nosilac prava svojine na zemljištu na kojem se nalazi manastir, ali i na hiljadama parcela privatnih vlasnika na Cetinju.

Sve u svemu, ovim rešenjem nije ostvareno niti stečeno nikakvo novo pravo, već je samo ispravljena greška unosa podataka iz rešenja u katastarsku evidenciju.

One koji javno negoduju protiv legitimne i zakonite odluke donete u zakonskoj proceduri podsećamo da ova zemlja ima svoje institucije i propise. Ovo rešenje koje im smeta, kao uostalom i svako drugo, podložno je proveri drugostepenih organa, a potom i nadležnih sudova. Mitropolija je u prethodnom periodu bila prinuđena da vodi postupke i više godina da bi dokazala svoja nesporna prava. U velikoj meri je u tome i uspevala, blagodareći nezavisnim i pravdoljubivim pojedincima u državnim organima i sudovima, koji su odolevali pritisku režima, donoseći odluke po pravdi i sopstvenoj savesti. Nažalost, bilo je mnogo onih koji su za Mitropoliju imali posebne i, po nju, nepovoljne aršine.

Mitropolija ne traži niti dobija bilo kakve privilegije u odnosu na sve bilo kojeg nosioca prava svojine. Zahtevamo i očekujemo samo ravnopravnost sa ostalim Crkvama i verskim zajednicama, kao i sa svim drugim nosiocima prava svojine.

Ekstremizam koji bi pretio nasiljem samo zato što neko ostvaruje svoja legitimna i Ustavom i zakonima garantovana prava, kao što je pravo svojine u ovom slučaju, potpuno je neprihvatljiv za Mitropoliju.

”Pravdi je nasilje najgori protivnik.” Opšti imovinski zakonik Crne Gore, ističe se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)