DIVERZIJA POPISA MILU NEĆE USPETI: Ni raspisivanje lokalnih izbora u tri crnogorske opštine ne odlaže prebrojavanje

V. KADIĆ

16. 09. 2021. u 06:15

POPIS stanovništva, domaćinstava i stanova obaviće se u ovoj godini, uprkos tome što je predsednik Crne Gore Milo Đukanović najavio održavanje lokalnih izbora u Petnjici, Mojkovcu i na Cetinju 5. decembra.

ДИВЕРЗИЈА ПОПИСА МИЛУ НЕЋЕ УСПЕТИ: Ни расписивање локалних избора у три црногорске општине не одлаже пребројавање

PODELjENI Dok jedni jedva čekaju da se izjasne drugi su protiv, Foto V. K.

Po oceni analitičara koji dobro poznaju crnogorske političe prilike, to je još jedan neuspeli "gaf" Đukanovića koji gubi tlo pod nogama i čini sve ne bi li odložio ovu zakonsku obavezu.

U Demokratskom frontu su kategorični da će se popis održati, jer tako zakon nalaže.

Poslanik ovog političkog saveza Jovan Vučurović za "Novosti" kaže da očekuje da se ova obaveza završi do kraja godine, bez obzira na to što je Đukanović raspisao izbore u tri crnogorske opštine.

- Milo je tu nebitan, kao i podvale njegove islužene i promašene politike. Jasna je namera da se pravi problem oko nečega što je država obavezna da sprovede, a problem prave oni koji su poraženi 30. avgusta prošle godine i koji više ne mogu falsifikovanjem popisa i ucenama građana, da čine nacionalni inženjering, diskriminaciju srpskog naroda, ali i da friziraju i neke druge podatke bitine za građane - kaže Vučurović.

On naglašava da strah od popisa koji pokazuju Milo Đukanović i njegova političko kriminalna-organizacija je logičan jer će on pokazati pravu sliku Crne Gore.

- I istina će upravo najviše pogoditi njih koji su godinama pravili lažnu sliku Crne Gore, i ova galama i pokušaj odlaganja popisa je prolongiranje suočavanja sa istinom. Crna Gora nikad neće biti onakva kako su to zamislili oni koji zastupaju ideologiju Sekule Drljevića, već će i popis pokazati da se ona vraća sebi i svojoj tradiciji - kaže Vučurović.

- I uvek treba znati da će ovo biti prvi slobodni popis nakon Drugog svetskog rata.

Na predstojećem popisu nacionalno, versko i jezičko izjašnjavanje građana biće najvažnije, jer se popis ne doživljava kao statističko, već kao političko pitanje. Popis je bio planiran za april, ali nije mogao biti sproveden zbog neusvojenog budžeta i pandemije virusa korona.

Pripadnost

- Nadam se da će u novim okolnostima nacionalno izjašnjavanje biti slobodno, bez pritisaka i, iznad svega, bez straha. Pripadnost naciji je objektivna kategorija, ona nam je data rođenjem. Subjektivna pripadnost je upitna, jer subjektivno nekad možete da se osećate dobro, a nekada loše. Biti Srbin nije hendikep - kaže za "Novosti" profesorka Ljiljana Vujadinović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna