MIRAŠ, IPAK, NIJE KROČIO U HRAM: Upad pripadnika CPC u bogomolju na Ivanovim koritima naznaka je novih incidenata uoči ceremonije na Cetinju

V. KADIĆ

20. 08. 2021. u 21:35

PRVI put od osnivanja u policijskoj stanici na Cetinju 2001. godine, pristalice takozvane Crnogorske pravoslavne crkve, uprkos policijskom obezbeđenju, uspele su da na praznik Preobraženja provale u pravoslavnu crkvu na Ivanovim koritima.

МИРАШ, ИПАК, НИЈЕ КРОЧИО У ХРАМ: Упад припадника ЦПЦ у богомољу на Ивановим коритима назнака је нових инцидената уочи церемоније на Цетињу

Sveštenici SPC na Ivanovim koritima / Foto Mitropolija crnogorsko-primorska

Kako saznajemo, nogom u hram, ipak, nije kročio raspop Miraš Dedeić, koga su u tome sprečili policajci. Versku kvazislužbu održao je Boris Bojović, sa nekoliko civila, oskrnavivši tako hram koji je kao deo Mitropolije crnogorsko-primorske godinama sabirao Cetinjane i Katunjane.

Sve ovo dešava se uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i najavljenog dolaska patrijarha Porfirija u Podgoricu i na Cetinje.

Današnja informacija Instituta za javno zdravlje dodatno je zbunila vernike, jer su uvedene nove epidemiološke mere koje do 10. septembra zabranjuju okupljanja na otvorenom prostoru više od 50 ljudi! Ovaj potez mogao bi da poremeti pripreme vernika u gotovo svim crnogorskim opštinama za organizovani dolazak na crkvenu ceremoniju.

- Nema tih mera koje će nas sprečiti da dođemo na Cetinje. Iz Nikšića će krenuti veliki broj ljudi, kao i iz Podgorice, Berana, Bijelog Polja, Plužina, Šavnika, Primorja. Sramota je da se sada uoči tog radosnog događaja uvode nove rigoroznije mere, očigledno pripremljene da nas što manje prisustvuje ustoličenju mitropolita - poručuju administratori fejsbuk-grupe "Ne damo svetinje", najavljujući i posebno saopštenje.

U međuvremenu, premijer Zdravko Krivokapić sazvao je za ponedeljak, 23. avgusta, sednicu Veća za nacionalnu bezbednost. Na dnevnom redu će se naći analiza aktuelne bezbednosne situacije u Crnoj Gori. Pre nekoliko dana predsednik parlamentarnog Odbora za odbranu i bezbednost, Milan Knežević, pozvao je predsednika Vlade da sazove sednicu na kojoj bi zatražili od Milivoja Katnića da odmah uhapsi Veselina Veljovića, aktuelnog savetnika za bezbednost Mila Đukanovića, zbog poziva na rušenje ustavnog poretka i najave građanskih sukoba.

Ćutanje Crnogorske akademije nauka i umetnosti bilo je predmet analize Crnogorske kulturne mreže bliske politici bivše vlasti. Aleksandar Damjanović, predsednik te NVO, smatra da ćutanje CANU nije ništa novo, jer im, kaže, ovo nije prvi put da ostaju nemi za pitanja koja su od velikog značaja.

- Svima nam je jasno da ova naučna institucija odavno nije crnogorska i da ona nikome ne služi osim njenim članovima da organizuju uzaludne besede od prvog do prvog u mesecu, čekajući mesečne apanaže, - kaže Damjanović.

MITROPOLIJA: NEĆEMO SUKOBE

IZ Mitropolije crnogorsko-primorske su povodom događaja na Ivanovim koritima saopštili da se radi o još jednom u nizu pokušaja podizanja tenzija pred ustoličenje mitropolita Joanikija.

- Bez obzira na sve, Mitropolija ostaje onakva kakva je bila, otvorena za sve ljude bez razlike u njihovom nacionalnom i političkom izrazu, ali, takođe, vrlo odlučna u tome da ne dopusti narušavanje njenog istorijskog trajanja, kao i prava na ime, dostojanstvo imovinu i unutrašnji poredak. Ne izazivamo sukobe, ali insistiramo na verskim pravima.

IZMISLILI I "DRAŽIN ŠTAB"

MEDIJI bliski Đukanovićevom režimu, poput podgoričke "Pobjede" objavili su fotografiju Nikšićana koji u "Dražinom štabu spremaju hajku na Cetinje"!

- Da li će ikada u ovoj besudnoj zemlji doći dan kada će tvorci takvih laži odgovarati za ovakve klevete, laži i raspirivanje mržnje - kaže Nikšićanin Vladimir Đapić. - Sve momke sa fotografije poznajem lično. Nikakav četnički štab nije u pitanju, a fotografija je stara makar godinu dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!