MILOVI I FRONT ZA NOVU VLADU: Treći sastanak parlamentarne većine trebalo bi da otkloni dileme oko sudbine izvršne vlasti

V. KADIĆ

15. 07. 2021. u 08:38

SASTANAK predstavnika parlamentarne većine o prevazilaženju duboke krize vlasti, treći po redu održaće se 19. jula, i po oceni mnogih biće odlučujući.

МИЛОВИ И ФРОНТ ЗА  НОВУ ВЛАДУ: Трећи састанак парламентарне већине требало би да отклони дилеме око судбине извршне власти

Foto gov.me

Na stolu će se naći sve dileme - da li su za novu vladu, njenu rekonstrukciju ili vanredne izbore. Predsednik Vlade Zdravko Krivokapić se oglasio i saopštio da vanredni parlamentarni izbori u ovom trenutku ne bi odgovarali nijednoj političkoj strukturi, dok lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, članice pobedničke koalicije "Za budućnost Crne Gore", kaže da mu je jasno kako treba koncipirati ovaj sastanak čiji je on organizator.

- Moramo se odmah dogovoriti da odluke donosimo konsenzusom. Jesmo li svi za izbor nove vlade - nismo, i o tome dalje ne možemo pričati. Jesmo li svi za rekonstrukciju - jesmo pod određenim uslovima, i to će biti na stolu. Onda, naravno, nakon što se mi dogovorimo, treba razgovarati sa premijerom i predstaviti mu zahteve onih koji su i ovu vladu izabrali - poručio je Danilović, dodajući da ukoliko dođe do dogovora onda sve treba sprovesti u rekordno kratkom vremenu.

- To vreme se meri nedeljama. Sve to možemo završiti u periodu od 30 dana.

Šef crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić nada se da do konačnog dogovora dođe u dijalogu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

- Premijer, svakako da bismo imali uspešno finale ovoga procesa, mora da u određenoj fazi bude sudionik i učesnik dijaloga - kaže Bečić.

Nikola Rakočević, Foto Arhiva

U najvećem političkom savezu Demokratskom frontu smatraju da je jedini izlazak iz političke krize formiranje tehničke vlade za izbore, čišćenje biračkog spiska, postavljanje politički neutralnog menadžmenta TCG i "smena korumpiranog i politički ostrašćenog SDT-a".

- Neka građani kažu ko je slagao i izdao, a ko nije. DF je siguran u svoju principijelnu politiku u interesu naših građana i države Crne Gore. Smatram da je sasvim prirodno da premijer Zdravko Krivokapić, Demokrate i URA konvergiraju političkom savezu sa DPS.

Potpisnici Sporazuma od 8. septembra 2020. su se usaglasili sa dve važne političke odrednice koje ih spajaju, da se nastavlja unutrašnja i spoljna politika DPS-a, to jeste da nema promena, i da je DF, kao simbol pomirenja i promena, zajednički neprijatelj - saopštio je Nebojša Medojević, jedan od lidera DF.

On ocenjuje da je ovaj postizborni inženjering neodrživ i pogrešan jer građani za to, kako kaže, nisu glasali.

- I zato jedino DF odgovaraju izbori i zato ih DF jedini i pominje. Vlast se ne može uspostaviti prevarom birača i izdajom političkih principa. Vlada ne može da vlada ako izgubi podršku većine. To su osnovni demokratski principi u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji - pojašnjava Medojević.

- Opasno je kada Vladu formira krupni kapital i sprovodi politiku i štiti interese globalne duboke države i centara moći van Crne Gore.

Poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević smatra da će politička kriza trajati sve dok traje aktuelna Vlada.

- Ona mora da padne jer je neuspešna. Ekonomski je unazadila državu, ugrozila investicioni imidž i ambijent, bezbednosno je oslabila pojedinim anti-NATO kadrovskim rešenjima i pripremila teren za klerikalizaciju društva. Takva vlada stvara krizu i ekonomsku i političku i društvenu - ocenjuje Rakočević.

NEOSTVARENI CILjEVI

NEBOJŠA Medojević (na slici) je ukazao na neostvarene ciljeve Vlade Zdravka Krivokapića u proteklih 200 dana.

Foto DF

- Nema demontaže DPS, nema nove ekonomske politike, Temeljnog ugovora sa SPC, otvaranja dosijea Udbe, nema lustracije, Zakona o poreklu imovine, nema popisa, nema obračuna sa kriminalom, hapšenja DPS lopova, nema investicija, a- navodi Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista