SPORAN OBRAČUN PLATA I ODMORI: Prosvetari od resornog ministarstva traže hitan socijalni dijalog

I. D. STOJADINOVIĆ

09. 06. 2021. u 12:36

IZ Sindikata prosvete Crne Gore uputili su resornom ministarstvu poziv na socijalni dijalog u najhitnijem roku, jer će u protivnom zakonska prava prosvetnih radnika braniti na zakonit način svim sindikalnim sredstvima i metodama.

СПОРАН ОБРАЧУН ПЛАТА И ОДМОРИ: Просветари од ресорног министарства траже хитан социјални дијалог

Foto Vlada CG

Juče su se okupili ispred Ministarstva prosvete, kulture, nauke i sporta i poručili da iz resora na čijem je čelu Vesna Bratić nisu odgovorili na nekoliko njihovih zahteva za razgovor - o načinu obračuna zarade časova preko norme kolegama, koje su držali u školskoj 2020/2021. godini, i korišćenju prava na godišnji odmor kolega koji rade na određeno vreme do 30. juna.

- Taj zahtev se odnosi i na kolege asistente u nastavi. Takođe tražimo poštovanje zakona prilikom transformacije ugovora sa određenog na neodređeno vreme - naveo je predsednik podgoričkog Odbora Sindikata Slobodan Savović.

Traže i poštovanje granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvete u svim tačkama.

- Da se najkasnije do 15. juna održi sastanak Ministarstva i Sindikata prosvete i direktora vaspitno-obrazovnih ustanova na kojem će se raspodeliti časovi i radna mesta sa liste zaposlenih za čijim je radom prestala potreba - poručio je Savović.

BUNT Predstavnici sindikata ispred Ministarstva, Foto I. D. S.

Sindikat traži kvalitetnu pripremu nove nastavne godine, kao i stavljanje u zakonsku normu onlajn nastave i prilagođavanje organizacije i izvođenja vaspitno-obrazovnog procesa.

V. d. predsednika Sindikata prosvete Slavka Bošković kazala je da se javno obraćaju toj instituciji zbog ignorisanja zahteva prosvetara iz marta.

- Obraćamo se Ministarstvu jer smo od 19. marta do 2. juna uputili tri zahteva za razgovor, a niko nas nije pozvao na sastanak. Tražimo početak pregovora o svim pitanjima važnim za prosvetne radnike. Ne znamo još koji je iznos novca utvrđen budžetom za nastavnike, a nije rešeno ni pitanje nastavnih planova po kojima smo radili tokom epidemije i koji treba da budu usklađeni sa propisima - kazala je Boškovićeva.

MINISTARSTVO: IMALI SMO SASTANKE

IZ Ministarstva prosvete su poručili da cene ulogu prosvetnih radnika u društvu i da su netačne tvrdnje da prosvetari od strane tog resora nisu uvaženi. O ovome, tvrde, svedoči niz sastanaka koje su predstavnici Ministarstva održali sa Slobodanom Savovićem, predsednikom Gradskog odbora Sindikata prosvete i članom Glavnog odbora Sindikata prosvete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna