"TARABIĆI" PREDVIĐAJU ZAGAĐENJE UNAPRED: Studenti Elektrotehničkog fakulteta osvojili prvo mesto na takmičenju "MATF Hackathon"

I. Bogićević

18. 04. 2021. u 07:52

STUDENTI master studija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu - Pavle Šoškić, Nikola Maksić, Marko Skakun i Đorđe Marjanović, uspeli su za samo 24 časa da naprave aplikaciju za dugoročno predviđanje zagađenosti vazduha, koja ih je pre nekoliko dana odvela do pobedničkog trona na takmičenju MATF Hackathon!

ТАРАБИЋИ ПРЕДВИЂАЈУ ЗАГАЂЕЊЕ УНАПРЕД: Студенти Електротехничког факултета освојили прво место на такмичењу MATF Hackathon

Pobednički tim sebe nazvao "Tarabići"

Ovo timsko namdetanje programera po prvi put organizovala je Studentska unija matematičara SUMA Matematičkog fakulteta u Beogradu, uz podršku brojnih IT kompanija. Za "odmeravanje snaga" prijavilo se više od 200 učesnika raspoređenih u 61 tim, ali je posle kvalifikacija u hakatonu učestvovalo 10 najboljih ekipa.

Pobednički tim "Tarabići" za "Novosti" ističu da nisu znali kakav zadatak ih očekuje, već su saznali sa čime bi trebalo da se uhvate ukoštac tek kada je takmičenje počelo. Naime, oni su za samo 24 časa, koristeći trenutne vrednosti zagađenja i aktuelne meteo podatke iz lokalnih mernih stanica, napravili aplikaciju koja predviđa zagađenje vazduha i do 10 dana i time osvojili nagradu od 100.000 dinara i plaćenu praksu u kompaniji "Endava".

- Zahtev je bio vrlo zanimljiv i izazovan, dozvolio nam je da rešenje predstavimo na svoj način i budemo kreativni. Programirati tokom celog dana i noći nije lako, zato sam veoma ponosan na svoj tim koji je uspeo da održi fokus sve vreme. Posebno zadovoljstvo nam je što smo uspeli da napravimo najbolje softversko rešenje, uprkos vrlo jakoj konkurenciji - rekao je Pavle Šoškić, kapiten pobedničkog tima. Drugo mesto i nagrada od 60.000 dinara pripala je ekipi "Crveno pivo", koju su činili studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, dok su trećeplasirani "Flamungosi" studenti Matematičkog fakulteta u Beogradu osvojili nagradu od 40.000 dinara. Predsednik Studentske unije matematičara SUMA Stefan Durlević naglasio je da je veoma ponosan što je sa ostalim kolegama uspeo da za samo tri meseca organizuje ovako zahtevno takmičenje. - Za glavnu temu hakatona odabrali smo veoma aktuelan problem u našoj zemlji - zagađenje vazduha, za koji još ne postoji adekvatno rešenje. Desila se prava eksplozija inovativnih ideja, kada su učesnici počeli da prezentuju svoje projekte i nadam se da će neki od njih naći svoju primenu i u praksi - zadovoljno objašnjava Durlević.

I zaključuje da je glavni cilj takmičenja bio da poveže mlade programere i omogući im da testiraju svoje veštine i znanja, te steknu veliko iskustvo.

INICIJATIVE

IAKO Studentska unija matematičara SUMA postoji samo nekoliko meseci, oni su po završetku ovog takmičenja već krenuli da rade na novim projektima.

- Sada radimo na uspostavljanju saradnje sa fakultetima u inostranstvu, kako bismo međusobno razmenjivali stečena znanja. A, takođe, sledeći veliki događaj koji pripremamo je Matematička konferencija na Zlatiboru - kaže Stefan Durlević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)