VAŽNO UPOZORENJE ZA SVE KOJI IMAJU ALERGIJE: Polen drveća četiri puta premašio graničnu vrednost, a evo na šta najviše reagujemo

I. KOVAČIĆ

17. 04. 2021. u 13:00

AKO ste prethodnih nekoliko dana počeli intenzivno i učestalo da kijate, ako vam se niz grlo sliva sekret, nos vam je zapušen, a uz to ste i blago malaksali, uzrok vaših tegoba je polen drveća, među kojim najveći alergeni potencijal ima breza.

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ ЗА СВЕ КОЈИ ИМАЈУ АЛЕРГИЈЕ: Полен дрвећа четири пута премашио граничну вредност, а ево на шта највише реагујемо

Foto: Depositphotos

Osim breze, u vazduhu se nalaze i polenova zrna javora, graba, tise, čempresa, jasena, topole, hrasta, bresta i vrbe. Ukoliko su vam simptomi veoma izraženi, vrlo je verovatno da imate ukrštenu alergijsku reakciju, pa vas, na primer, osim breze provociraju i jasen ili topola.

U Agenciji za zaštitu životne sredine navode da je proteklog vikenda u kubnom metru vazduha registrovano čak 247 polenskih zrna breze, a granica koja se smatra optimalnom je 60!

- Savet alergičnima na polene drveća je da izbegavaju da borave napolju, naručito kada je sunčano, a duva blag vetar, jer tada je polenovih zrna u vazduhu najviše - kaže Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine. - Činjenice je da nas maske donekle štite, ali kada je koncentracija alergena tako velika mora da dođe do rekacije. Zato bi svi koji su pogođeni ovim zdravstvenim problemom trebalo da luftiraju prostorije u kojima borave tek uveče i da se strpe do početka maja kada polen drveća počinje da jenjava, a naročito polen breze.

Doktor Žikica Jovičić, alergolog i imunolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da su "prva linija odbrane" od alergija antihistaminici:

Foto: Depositphotos

- Idealno bi bilo da lekar propiše odgovarajuću terapiju, ali s obzirom na to da aktuelna pandemija prilično otežava odlazak kod specijaliste, savetujem alergičnima da piju antihistaminike, do dva dnevno najviše.

Kako doktor Jovčić kaže, antihisatminik deluje već sat vremena nakon što se popije, ali za pun efekat koji se postiže ovom grupom lekova neophodno je pet do šest dana.

AERO-ZAGAĐENjE

U AGENCIJI za zaštitu životne sredine napominju da na težinu alergijske reakcije utiče i zagađenost vazduha. Naime, čestice zagađenja vezuju se za polenova zrna, i tako udruženi češće izazivaju alergijske simptome.

- Kada antihistaminici nisu dovoljni da bi se ublažili simptomi, neophodan je odlazak lekaru, jer bi u terapiju trebalo da se uključe kortikosteroidi ili leukotrijenski antagonisti, zavisno od tegoba - napominje naš sagovornik.

Posebnu grupu bolesnika predstavljaju asmatičari kojima polenske alergije mogu da uzrokuju gušenje.

- Oni koji ovih dana imaju gušenje i suv, nadražajan kašalj, dok ne stignu do lekara, mogu da koriste brzodelujuće bronhodilatatore i njima najviše da se inhaliraju do dva puta dnevno, sve preko te doze se bez saveta lekara ne preporučuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)