DEPONIJE NA PRIVATNIM POSEDIMA "ZAŠTIĆENE": Nelegalnih smetlišta i "topionica" ima sve više, a rešenja nema

Š. Marović

27. 03. 2021. u 10:40

GRAD Beograd decenijama ima velike probleme sa divljim deponijama i čak "topionicama", koji je, kako potvrđuju u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, sve veći.

ДЕПОНИЈЕ НА  ПРИВАТНИМ  ПОСЕДИМА ЗАШТИЋЕНЕ: Нелегалних сметлишта и топионица има све више, а решења нема

Foto N. Skenderija

Teška nesreća na deponiji na Čukarici, kada je sedmoro dece teško povređeno od strujnog udara, a jedan dečak kasnije podlegao povredama u Tiršovoj, ponovo je skrenula pažnju na uništavanje životne sredine.

Kako za "Novosti" kažu u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, kad se započne uklanjanje nelegalnih deponija, isplivaju razne "začkoljice".

- U skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, svake godine popisujemo i pravimo planove za uklanjanje divljih deponija sa javnih površina grada Beograda. Oni se sprovode u skladu sa sredstvima sa kojima raspolažemo. Pomoć u evidentiranju smetlišta pružaju građani svojim prijavama, inspekcijski organi donetim rešenjima i JKP "Gradska čistoća" evidentiranjem kroz svoj svakodnevni rad.

Najveći broj divljih deponija nalazi se u prigradskim opštinama, gde se većinom baca građevinski materijal i šut. Ipak, sličaj istovara više od 20 tona pilećih nožica na prazne livade duž Vodovodske ulice u Surčinu pokazao je da nesavesni građani ne prezaju od kazni i sankcija.

- Broj divljih deponija raste iz godine u godinu i pored činjenice da se redovno uklanjaju - ističu iz Sekretarijata.

- Problem je što se dosta njih ponovo stvori na tek očišćenim lokacijama. Trenutno nemamo evidenciju koliko "topionica" postoji u gradu, a njihova pozicija uglavnom je vezana za lokacije divljih deponija i postojanje neformalnih romskih naselja. Da bi deponija postale prošlost, preduzimaju se mere u vidu fizičkog obezbeđivanja očišćenih lokacija, postavljaju se barijere gde je to moguće, pojačan je inspekcijski nadzor.

PALjENjE GUMA

UZ DEPONIJE, i takozvane topionice predstavljaju pravo leglo zaraze i izazivaju najteže forme bolesti. Najčešće se spaljuju gume i kablovi, kao i bela tehnika, što dovodi do velike emisije štetnih čestica u vazduhu i utiče na život svih građana prestonice. Većina topionica, od kojih se kasnije dobijaju gvožđe i bakar, radi nelegalno, bez potrebnih papira i saglasnosti nadležnih organa.

Prema navodima Sekretarijata, najveći problem je što se veliki broj smetlišta nalazi na površinama koja su u vlasništvu fizičkih ili pravnih lica, kao i Republike Srbije, na kojima grad i JKP "Gradska čistoća" nemaju zakonski osnov za preduzimanje radnji uklanjanja divljih deponija i u tom slučaju nadležnost preduzimaju komunalna, ekološka i građevinska inspekcija koji nalažu vlasnicima uzurpiranih parcela da uklone deponije.

- Pravno lice ne može da poseduje legalnu deponiju, a što se tiče takozvanih topionica, za njih se ne izdaju dozvole niti su Zakonom regulisane - navode u Sekretarijatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna