MOJU NJIVU PRETVORILI U DEPONIJU: Vlasnici zemljišta u Braće Jerković nemoćni da ga odbrane od nesavesnih zagađivača

I. BOGIĆEVIĆ

23. 03. 2021. u 08:51

NEKOLIKO vlasnika parcela između Kumodraške i Ulice braće Jerković, na kojima se pravi ogormna divlja deponija na samo sedam kilometara od centra grada, godinama ukazuje nadležnim službama na postojanje ovog problema.

МОЈУ ЊИВУ ПРЕТВОРИЛИ  У ДЕПОНИЈУ: Власници земљишта у Браће Јерковић немоћни да га одбране од несавесних загађивача

Foto Privatna arhiva

Do rešenja se još nije došlo, a količina otpada na njihovom posedu sve je veća, kao i razmera štete koju trpe. Sa druge strane, Odeljenje za komunalnu inspekciju GO Voždovac ukazuje da su oni proverili teren i sačinili zapisnik, ali kao glavni razlog nemogućnosti njihovog daljeg delovanja navode to što je sporna lokacija u privatnm vlasništu. Zato vlasnike upućuju na policiju.

Živoslav Paunović, jedan od onih koji se suočava sa nelegalnim odlaganjem otpada poput velike količine šuta, stare odeće, prozora, vrata, delova pohabanog nameštaja na njegovom posedu, objašnjava za "Novosti" da više ne može da pronađe adekvatan način da se bori sa ovom situacijom.

Foto Privatna arhiva

- Poslednji put sam poslao dopis nadležnima krajem januara, kada sam naglasio da mi ne izdajemo nikakve naloge za odlaganje građevinskog otpada, niti smo navedenu površinu ustupili drugom licu za tu namenu. Naprotiv, nepoznati nelegalno i samovlasno to čine, bez našeg znanja i saglasnosti - priča Paunović.

I dodaje kako ne želi da se pomiri sa činjenicom da je jedini način da se ova agonija završi taj da, zapravo, vlasnici o svom trošku plate čišćenje deponije, a da pravi počinioci ostanu nekažnjeni. Kako ova priča ne bi imala takav epilog, nekoliko vlasnika spornih parcela su se obratili Komunalnoj miliciji i pokrenuli postupak protiv N. N. lica.

VESIĆ: DOKAZ O KRETANjU OTPADA

U VEZI sa stvaranjem divljih deponija od građevinskog otpada, zamenik gradonačelnika Goran Vesić podneo je inicijativu Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se izmeni Zakon o planiranju i izgradnji i da se uvede obaveza investitor da pre dobijanja upotrebne dozvole priloži dokaz o kretanju građevinskog otpada.

- To znači da će investitor morati da traži dokaz od kompanije koju je angažovao za odnošenje otpada da je građevinski otpad predat na deponiju koja je određena za tu namenu - rekao je Vesić.

Iz Odeljenja za komunalnu inspekciju kažu da će se otruditi da urade sve što je u njihovoj nadležnosti da bi se ovaj problem što pre rešio, a da, pritom, vlasnici ne budu ti koji će biti na gubitku.

RUGLO Prosuto smeće pored zgrada u voždovačkom naselju, Foto Privatna arhiva

- Ono što možemo da učinimo jeste da kažnjavamo sve one koji odlažu šut na mestima koja nisu predviđena za to, zato aplujemo na sve građane da prijave kada vide kamione da istovaraju šut - kaže rukovodilac komunalne inspekcije Nenad Mitrović.

- Na taj način možemo da sprečimo širenje deponije, a i korz saslušavanja počinioca da saznamo šta se zaista dešava.

NELEGALNI OBJEKAT

VIŠEDECENIJKI problem Živoslava Paunovića jeste i nelegalni objekat koji su izgradili nepoznati, takođe na njegovom zemljištu u blizini stvorene deponije.

- Ovo datira još iz osamdesetih godina, a iako je izdato Rešenje kao i Zaključak o dozvoli izvršenja GO Voždovac, objekat i dalje nije srušen.

Ističe da je pred vikend saslušan i kažnjen vlasnik građevinske firme, čiji je radnik pre nekoliko dana istovarao šut na divljoj deponiji.

- Čovek nam je tokom saslušanja rekao da postoji osoba koja naplaćuje 1.000 dinara za istovar smeća, što mora detaLjno da se ispita - zaključuje Mitorvić.

On je zvao i svoje kolege iz Komunalne policije, zamolivši ih da što češće proveravaju teren između Kumodraške i Ulice braće Jerković, ne bi li utvrdili tačno o čemu se radi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)