JUBILEJ U NOVOJ NOŠNJI: Sanacija i konzervacija fasade zgrade etnografskog muzeja završena, preostalo uređenje ploča

Š. Marović

07. 02. 2021. u 10:10

JUBILEJ 120 godina od osnivanja Etnografski muzej dočekaće u novom ruhu.

ЈУБИЛЕЈ У НОВОЈ НОШЊИ: Санација и конзервација фасаде зграде етнографског музеја завршена, преостало уређење плоча

Foto arhiva

Sredstvima Ministarstva kulture, za koje je ova institucija ranije aplicirala u iznosu od 6.730.000 dinara, uređena je spoljašnjost zgrade na Studentskom trgu, koja je ovom zdanju vratila nekadašnji izgled.

Kako za "Novosti" priča direktorka muzeja Tijana Čolak Antić Popović, spoljašnjost zgrade u koju se Etnografski muzej uselio pedesetih godina prošlog veka zahtevala je hitnu i neodložnu sanaciju i konzervaciju fasade. Ona će u potpunosti biti završena ove godine, uređenjem granitnih ploča na fasadi, odnosno njihovim čišćenjem i konzervacijom. Sve se radi pod budnim okom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

- Saniranjem fasade rešili smo mnogobrojne probleme - ističe Popovićeva. - Fasada je bila u veoma lošem stanju, krunila se, otpadali su delovi, a u zbirke i u sale u kojima su se održavale izložbe ulazila je voda prilikom svake jače kiše. U jednoj od izložbenih sala promenjeno je osvetljenje, tako da je sada postavljeno pravo izložbeno.

Foto arhiva

Neimari su izuzetno zahtevan posao uspeli da završe za otprilike mesec dana, kako bi spoljašnjost ove važne kulturne institucije bila kompletno zaštićena. Radnici su morali da obijaju stari malter, zatvore sve pukotine, ali i fasadu učvrste plemenitim malterom koji sada krasi ovo zdanje. Svi radovi izvedeni su domaćim materijalima, a na javnoj nabavci posao je dobila firma iz Beograda.

VREDNA ZBIRKA

U NEKADAŠNjOJ zgradi Beogradske berze, koja je pedesetih godina predata Etnografskom muzeju na korišćenje, postavke se mogu pogledati na tri nivoa. Muzej raspolaže sa 33 zbirke i čak 52.000 predmeta, koji su sakupljani decenijama. Ove godine će biti obeleženo i trideset godina od prvog izdanja Međunarodnog festivala etnografskog filma.

Iako je epidemija virusa korona u prošloj godini svima nanela gubitke, u Etnografskom muzeju je bio veći broj individualnih poseta nego inače.

- Zbog mera Kriznog štaba, grupne posete su bile onemogućene, a trećinu naših posetioca čine školarci, pošto materijal koji se nalazi u muzeju odgovara nastavnom gradivu - priča direktorka muzeja.

Foto arhiva

- Ipak, i oni se polako vraćaju u našu instituciju. Mnoge izložbe je zbog novonastale situacije moguće pogledati i putem interneta. U sredu će biti otvaranje postavke "Seljak u karikaturi ježa 1935-1990", a posetioci uvek mogu da pogledaju našu stalnu izložbu "Narodna kultura Srba u 19. i 20. veku".

Muzej će ove godine, napominje direktorka, prikladnim i zanimljivim programom sa ponosom predstaviti sve ono što je urađeno u bogatoj istoriji ovog kulturnog bisera Srbije, koja traje već punih 120 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest