MOSTIĆ KAO SKADAR: Zbog gradnje prelaza preko rečice Lug, žitelji sela Jagnjilo sa opštine Mladenovac, obilaze kilometrima

S. B. MILOŠEVIĆ

02. 02. 2021. u 06:47

ŽITELjI sela Jagnjilo kod Mladenovca godinama ne mogu iz centra sela da stignu do grada najbližim putem koji povezuje Mladenovac sa Smederevskom Palankom.

МОСТИЋ КАО СКАДАР: Због градње прелаза преко речице Луг, житељи села Јагњило са општине Младеновац, обилазе километрима

Foto Privatna arhiva

Stari most preko rečice Lug je propao, pa tuda odavno ne mogu ni vozila ni javni prevoz.

Iako je gradnja novog mosta zvanično počela prošle godine, radovi nisu ni makli.

Gradnja je počela 23. juna prošle godine, a rok za završetak bio 30. novembar.

Opština je još aprila 2019. izdala dozvolu za gradnju, ali mosta nema.

- Ogorčeni smo. Prošlog vikenda smo protestovali kod mosta. I čim smo prijavili skup u MUP i čelnicima opštine, tog dana su se pojavila i četvorica radnika koji su "kao nešto" radili. Taj dan radnici su iskoristili da preko obaveštenja sa starim rokom završetka prelepe novo obaveštenje sa novim rokom - 31. maj - priča za "Novosti" meštanka Mirjana S.

ZASTOJ Prostor gde će biti izgrađen most , Foto Privatna arhiva

Za gradnju mosta nadležno je JP "Putevi Beograda", gde kažu da su sa firmom "Tri omega inženjering" d.o.o., zaključili ugovor za izvođenje radova na sanaciji mosta preko vodotoka Lug.

- Kao investitor mi obavljamo permanentnu kontrolu izvođenja radova, dok neposrednu kontrolu gradilišta, radova i dinamike vrši stručni nadzor "Instituta za puteve" a. d.

Ugovorena vrednost radova je 29,042 miliona dinara bez PDV. Rok za završetak svih radova je 31. maj, ali je izvođaču naloženo da se maksimalno angažuje kako bi se izvođenja radova okončalo pre ugovorenog roka.

ZATVOREN NADVOŽNjAK KOD "SELTERSA"

SLIČAN problem imaju i žitelji centra Mladenovca. Nadvožnjak koji spaja glavnu ulicu sa Selters banjom zatvoren je od novembra prošle godine iz bezbednosnih razloga. Kada će se sanacija, koja je trajala celo prošlo leto, nastaviti, još se ne zna. Zato sugrađani moraju da kruže kilometrima dalje, a izmenjeni su i redovi vožnje na linijama javnog prevoza jer autobusima sada treba više vremena da stignu s jednog na drugi kraj grada.

U slučaju da izvođač ne ispuni svoje obaveze koje se odnose na rok, ugovorom su propisane kazne za kašnjenje - kažu u JP Putevi Beograda.

Pitanje je, ako je moguće da mostić koji treba da ima četiri noseća stuba, preko rečice koja nije široka ni tri metra i koja leti neretko presuši, izabran izvođač radova ne može da završi za godinu dana?

Na to pitanje ne odgovaraju, kao ni zašto im je produžetak rokova odobren. Ćute i o naplati penala zbog kašnjenja. Odgovore izvođača čekamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri