SEĆANJA NA NEKI STARI, DRUGAČIJI BEOGARAD: Knez kao parking, a Miloševa bez gužve (FOTO)

Z. NIKOLIĆ

16. 01. 2021. u 15:30

NAJVAŽNIJI sadašnji beogradski korzo, Knez Mihailova ulica nekada je bila prepuna automobila.

СЕЋАЊА НА НЕКИ СТАРИ, ДРУГАЧИЈИ БЕОГАРАД: Кнез као паркинг, а Милошева без гужве (ФОТО)

Foto arhiva

To deluje nestvarno sadašnjim Beograđanima, upravo kao što je Ulica kneza Miloša nekada bila prohodnija, sa znatno manje vozila nego što danas svakodnevno protekne kroz nju.

Stare fotografije i umešnost snimatelja koji su pre pola veka ovekovečili gradske ambijente danas deluju neobično.

Za vlasnike automobila čak i Knez Mihailova bila je spas za parkiranje. Ako je neko krenuo Miloševom kroz centar grada mogao je da računa da će relativno brzo da stigne na destinaciju, jer je ulica izgledala nestvarno prazna za današnje pojmove.

IMENA VELIKANA

Dok su u predratnom periodu najvažniji fotografi bili Aca Simić i Svetozar Grdijan, potom su ih nasledili veliki Tomislav Peternek, Branibor Debeljković, ali i mnogi istnski velikani. Danas je prosto greh ne nabrojati još bezbroj velikih imena jer koji su postali vrhunski velikani i pravi umetnici fotografije.

Foto: Arhiva

Knez Mihailova ulica nekad

Nažalost, internet danas podrazumeva bezbrojne snimke koji se sada "vrte" na sve načine putem društvenih mreža, ali imena velikih umetnika ostaju nezabeležena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)