SEĆANJA NA NEKI STARI, DRUGAČIJI BEOGARAD: Knez kao parking, a Miloševa bez gužve (FOTO)

Z. NIKOLIĆ

16. 01. 2021. u 15:30

СЕЋАЊА НА НЕКИ СТАРИ, ДРУГАЧИЈИ БЕОГАРАД: Кнез као паркинг, а Милошева без гужве (ФОТО)

Foto arhiva

NAJVAŽNIJI sadašnji beogradski korzo, Knez Mihailova ulica nekada je bila prepuna automobila.

To deluje nestvarno sadašnjim Beograđanima, upravo kao što je Ulica kneza Miloša nekada bila prohodnija, sa znatno manje vozila nego što danas svakodnevno protekne kroz nju.

Stare fotografije i umešnost snimatelja koji su pre pola veka ovekovečili gradske ambijente danas deluju neobično.

Za vlasnike automobila čak i Knez Mihailova bila je spas za parkiranje. Ako je neko krenuo Miloševom kroz centar grada mogao je da računa da će relativno brzo da stigne na destinaciju, jer je ulica izgledala nestvarno prazna za današnje pojmove.

IMENA VELIKANA

Dok su u predratnom periodu najvažniji fotografi bili Aca Simić i Svetozar Grdijan, potom su ih nasledili veliki Tomislav Peternek, Branibor Debeljković, ali i mnogi istnski velikani. Danas je prosto greh ne nabrojati još bezbroj velikih imena jer koji su postali vrhunski velikani i pravi umetnici fotografije.

Foto: Arhiva

Knez Mihailova ulica nekad

Nažalost, internet danas podrazumeva bezbrojne snimke koji se sada "vrte" na sve načine putem društvenih mreža, ali imena velikih umetnika ostaju nezabeležena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zaboravljeno koferče

16.01.2021. 20:20

Kneza Miloša izgleda nestvarno zelena a ne prazna. Prosto je neverovatno koliko smo zelenila izgubili u ovom gradu. Ova slika je dokaz da grad može da bude zelen i da je bio zelen u nekim boljim vremenima....