GRAĐANI SE UMEŠALI U PROMENE: Povećano interesovanje za javne uvide i razne vrste gradskih urbanističkih projekata

M. Stanojković

27. 12. 2020. u 10:14

PLANOVI detaljne regulacije, urbanistički projekti u poslednje vreme sve su češće u žiži interesovanja i običnih građana. Iako su ranije saznavali da će nešto da se gradi, da kroz njihovo naselje prolazi saobraćajnica tek kada plan bude definitivan, "naknadna pamet" mnoge je koštala, pa su sada Beograđani redovni posetioci javnih uvida u zgradi Gradske uprave.

ГРАЂАНИ СЕ УМЕШАЛИ У ПРОМЕНЕ: Повећано интересовање за јавне увиде и разне врсте градских урбанистичких пројеката

Na jednoj od prezentacija u Gradskoj upravi / Foto N. Fifić

I kroz komšijska udruženja građana, planovi sa sajta Gradske uprave brže dođu do njih, pa se i na taj način pogura građanski aktivizam i interesovanje za urbanizaciju njihovog kraja. Tako su se i ovih dana sugrađani iz različitih delova grada interesovali u Gradskoj upravi u Ulici 27. marta za različite planove, PDR Bloka 20, unutrašnjeg magistralnog prstena.

- Došao sam da vidim da li je moja kuća planirana za rušenje jer je obuhvaćena planom detaljne regulacije unutrašnjeg magistralnog prstena - kaže, za "Novosti", Mića Živanović iz Ulice Jaše Ignjatovića na Voždovcu. - Kako su mi rekli, ta zona gde je smeštena moja kuća je predviđena za delimičnu transformaciju iz porodičnog u višeporodično stanovanje. Hteo bih da znam da li će da ruše, jer u tom slučaju ne bih više ulagao u kuću.

Iako se po planu menja Blok 20, i stanari zgrada iz Bloka 19 bili su na javnom uvidu kako bi zbog pređašnjih loših iskustava prekrajnja njihovog kraja, na vreme saznali da li ih se tiču izmene. I stanari Bloka 70 se interesuju za javne uvide.

- Saznali smo da su nam iz Sekretarijata za urbanizam namenili neke slobodne površine u našim blokovima za obdaništa, škole i državne ustanove, a sada imamo priliku da damo predlog gde bismo šta izgradili. Pozivamo komšije da daju sugestije - navode u udruženju.

Građani su o prezentaciji urbanističkog projekta, načinu i datumima održavanja obavešteni preko sredstava javnog informisanja. Primedbe građana, koje se dostavljaju ovom sekretarijatu u pisanoj formi, u za to predviđenom roku, prosleđuju se obrađivaču urbanističkog projekta i Komisiji za planove Skupštine grada. Ona donosi konačnu odluku o osnovanosti ili neosnovanosti.

Kako su nam rekli zaposleni u Urbanističkom zavodu koje je određenim danima dostupno građanima za dodatna pojašnjenja, građani dolaze u velikom broju, interesuju se i i dobijaju dodatne informacije.

- Njihovo je pravo da znaju šta se gradi i za šta se menja namena - kaže Marina Božić, iz Urbanističkog zavoda, jedna od zaduženih da građanima bude na usluzi na javnom uvidu. - Ranije je postojala obaveza da kada podnose primedbe, dostave i broj parcele i konkretne podatke, jer u tom slučaju znamo da ih se direktno tiče plan. Sada primedbe podnose i udruženja građana.

BURA OKO MAKIŠKOG POLjA

OSIM javnih uvida, i javne sednice i rasprave postale su posećene. Nedavno je veliku buru izazvala javna rasprava o PDR Makiškog polja, jer je veliki broj građana želeo da učestvuje u, kako navode, odbrani vodoizvorišta. Ipak, zbog pandemije, Komisija za planove je odlučila da prisustvuje samo jedan predstavnik po podnesku. Već sledeće nedelje odložena je sednica o Kosančićevom vencu jer je takođe veliki broj građana bio zainteresovan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest