ILI GAŠENJE ILI OBNOVA KOTLARNICA: JKP "Elektrane" rade na smanjenju zagađenja vazduha obustavljanjem rada pojedinih toplotnih izvora

G. NOVAKOVIĆ

07. 12. 2020. u 11:51

DA na zagađenje vazduha u prestonici tokom zimskih meseci mahom utiču privatna ložišta i rad kotlarnica širom grada, nije tajna. Kada se tome pridodaju i izduvni gasovi automobila, udisaji tokom zime mogu izazivati neprijatnost. JKP "Beogradske elektrane" do sada su ugasile više od 1.200 kotlarnica zagađivača, ali one za koje ne postoje tehnički uslovi, a koje su u njihovoj ingerenciji, biće rekonstruisane.

ИЛИ ГАШЕЊЕ ИЛИ ОБНОВА КОТЛАРНИЦА: ЈКП Електране раде на смањењу загађења ваздуха обустављањем рада појединих топлотних извора

Ložišta bi trebalo da se priključe na daljinski sistem / Foto Tanjug

Poslednji slučaj kada se deo javnosti digao na noge jeste rad kotlarnice pri JKP "Gradsko zelenilo" u naselju Stepa Stepanović, koja služi za grejanje staklenika. Kako su nam se nedavno požalili građani iz ovog dela prestonice, naseljem se širi težak miris mazuta i on ulazi u stanove čak i kada su prozori zatvoreni.

- Radimo na rešavanju problema sa ovom kotlarnicom - rekli su nam tada iz "Zelenila".

S druge strane, JKP "Beogradske elektrane" upustile su se u proces gašenja i mahom su ugasile one kotlarnice koje kao energent koriste tečna ili čvrsta goriva, poput mazuta i uglja. Samo tokom prošle godine, kako su nam rekli u ovom preduzeću, potpuno su rekonstruisale kotlarnicu u Resniku i nastavile sa gašenjem kotlarnica na Senjaku.

- Ubrzan je veoma složen, dugogodišnji projekat gašenja kotlarnice "Sava Kovačević" u Zemunu koja je zbog korišćenja mazuta kao pogonskog goriva, jedan od zagađivača - rekli su nam u "Beogradskim elektranama". - S tim u vezi, tokom prošle godine izgrađena je prva velika prepumpna stanica, kao i delovi magistralnih toplovoda za spajanje toplovodne mreže sa toplanom "Novi Beograd", a ove godine je započeta izgradnja i druge prepumpne stanice.

Prema rečima nadležnih u preduzeću zaduženom za tople stanove, po završetku tog projekta, koji je planiran na početku grejne sezone 2021/2022. biće omogućeno da se toplotna energija iz toplane "Novi Beograd" distribuira na područje Zemuna. To je važna sprega, budući da novobeogradska toplana koristi ekološki prihvatljivo gorivo, odnosno prirodni gas.

- Realizacija ovog projekta je veoma značajna ne samo za žitelje Zemuna, već i za sve građane Beograda, jer će kotlarnica "Sava Kovačević" delimično biti ugašena, što znači da će biti manje zagađenje životne sredine - ističu u preduzeću.

Dugoročni cilj "Beogradskih elektrana" jeste da sve kotlarnice u kojima postoje tehnički preduslovi za povezivanje na sistem daljinskog grejanja budu ugašene. Međutim, među njima su i one čiji je rad nemoguće obustaviti zbog snabdevanja potrošača toplotnom energijom. Tako će ove kotlarnice biti rekonstruisane, kako bi koristile ekološki prihvatljivije energente.

Sistem "Beogradskih elektrana" inače čini 36 toplotnih izvora. Od toga, 22 su kotlarnice.

ZAGAĐIVAČ VRAČARA

POČETKOM prošle godine, Grad Beograd ugasio je veliku kotlarnicu na mazut u Sportskom centru "Mirko Sandić" na Vračaru. Ona se nalazila u Ulici Radivoja Koraća 6, i trošila je oko 150 tona mazuta i lož-ulja godišnje. Kako je tada rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, stanari okolnih zgrada, ali i šire na Vračaru, najbolje su znali koliko je ova kotlarnica uništavala vazduh. Budući da je bila u stambenoj zgradi, bila je pretnja i po bezbednost žitelja, zbog mogućih havarija. SC "Mirko Sandić" tada je priključen na centralno grejanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće