BEOGRADSKE PRIČE: Kako je nekada izgledala panorama prestonice - uspomene sa starih razglednica (FOTO)

Zoran NIKOLIĆ

05. 12. 2020. u 23:41

GRADSKO lice menjalo se munjevito i burno tokom proteklog veka.

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Како је некада изгледала панорама престонице - успомене са старих разгледница (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Mnogi stručnjaci misle da je Beograd jedan od evropskih gradova koji je najviše napredovao, najviše se proširio i naselio najviše stanovnika od svih metropola na Starom kontinentu.

Tim pre je pogled ka Savi, koji je ovekovečio neki stari fotograf, gledajući sa Beogradske tvrđave - nestvaran, ali lep.

Tada još ni jedan most nije još opkoračio reku, pa je omalena varoš imala prepoznatljive konture samo u centralnim delovima starog dela grada. Savsko probalje na kome se prostirala Železnička stanica bilo je prekriveno vodurinom iz Bara Venecije, a u daljini se samo naziru čistine na Dedinju i Banjici do kojih se dopiralo posle ozbiljne i dugotrajne vožnje zapregama.

Obrisi Karađorđeve ulice i danas izgledaju slično, baš kao i okruženje zvonika Saborne crkve. Pa ipak, iskorak grada ka levoj savskoj obali nije delovao izvesno ni u snovima ondašnjih žitelja prestonice. Sve što se važno događalo bilo je tu negde, u sadašnjem centru, a dosezalo je do zdanja Narodnog pozorišta.

Foto: Privatna arhiva

Na drugoj razglednici ipak se vide "temeljni kamenovi" grada, njegove palate koje su postale vanvremenski simboli Beograda. Pored zdanja Narodnog pozorišta, koje se umestilo na trgu koji je posle nosio i ime Pozorišni trg, prepoznatljiv je i Stari dvor.

U večitoj "pravopisačkoj" borbi za promenu termina, na staroj raglednici se očitava reč "Kalimegdan", sa "i", koju su savremeni Beograđani odbacili.

POZORIŠTE I TRG

PRE Drugog svestskog rata današnji Trg Republike nosio je ime Pozorišni trg, po važnoj kulturnoj instituciji koja se tu nalazi.

Za vreme velikih narodnih okupljanja, političkih mitinga ili "agitacija", kako su ih zvali, ovaj prostor bio je idealan kako bi se lider događaja sa balkona Narodnog pozorišta obraćao okupljenoj publici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili