JUBILEJ DADOVA U NOVOJ KUĆI: Posle bezmalo šest decenija rada, iduće godine počinje rekonstrukcija čuvenog beogradskog pozorišta

Š. Marović

06. 12. 2020. u 09:11

OMLADINSKO pozorište Dadov na Vračaru, koje je već 57 godina jedno od bisera prestoničke kulturne scene, konačno bi, prema najavama, sledeće godine trebalo da bude temeljno rekonstruisano.

ЈУБИЛЕЈ ДАДОВА У НОВОЈ КУЋИ: После безмало шест деценија рада, идуће године почиње реконструкција чувеног београдског позоришта

Foto D. Milovanović

Budućim uređenjem ova ustanova od izuzetnog značaja za glavni grad dobiće nedostajuće garderobere i magacine, biće zamenjene sve dotrajale instalacije i stolarija, a moderan izgled imaće i fasada objekta.

Pozorište je počelo da radi 27. decembra 1958. godine u privremenom objektu u Molerovoj 33, da bi se u sadašnji objekat uselilo deset godina kasnije i tu ostalo do današnjih dana. Od tada nijedna velika intervencija nije urađena, a zgrada je zbog godina neodržavanja sve više propadala.

- Dugo je trajala naša bitka za rekonstrukciju ove značajne kulturne institucije - počinje priču za "Novosti" direktor Dadova Vladimir Mijović. - Pre početka bilo kakvih radova prošli smo kroz pravu agoniju, pošto je trebalo završiti obimnu papirologiju, legalizaciju objekta, preparcelisanje, izradu projekta, a uspeli smo da dobijemo vredno parče zemljišta pored sadašnjeg objekta, koje nam je bilo potrebno za njegovo proširenje.

Najveći posao biće na uređenju dotrajalih instalacija, koje su u lošem stanju, ali i na ugradnji najmodernije opreme. Očekuje se da čitav posao na adaptaciji i rekonstruciji bude završen za godinu dana.

Čovek koji je 30 godina posvećen radu i edukaciji mladih talenata, od kojih su mnogi postali vrhunski umetnici, za naš list ističe da se sve radi kako bi jubilej, 65 godina postojanja, pozorište dočekalo u novom, savremenijem objektu. Oko 300 dece uzrasta do 18 godina svoje prve glumačke korake napravi upravo u ovoj kulturnoj ustanovi.

- Nedopustivo je da Dadov nema svoj garderober, već se glumci presvlače u svečanoj sali - kaže direktor. - Konačno će dogradnjom objekta od 400 kvadrata taj problem biti prošlost. Takođe će se tu naći magacini, probne sale i radionice, što je od presudnog značaja za normalno funkcionisanje. Oprema koju sada koristimo biće zamenjena, jer je stara čak četrdeset godina.

Očekuje se da dogradnjom objekat dobije oko 800 kvadrata funkcionalnog prostora. Poražavajuća činjenica je da grejanje, iako se nalazi u objektu, godinama ne radi, tako da će i to biti rešeno temeljnom rekonstrukcijom.

- Velika sala uopšte nije grejana, što je bio veliki problem, posebno u zimskim mesecima i to je mnogo otežavalo održavanje predstava - priča za naš list Mijović. - Glavna sala neće menjati svoj izgled, ostaće i dalje 150 sedećih mesta. Mladi će takođe moći da rade i organizuju svoje izložbe, jer će biti urađena galerija baš za tu namenu. Trenutno se bavimo sređivanjem arhive i pripremama za iseljenje, jer očekujemo da se u unutrašnjost objekta ubrzo usele majstori.

TAMO GDE SNOVI POČINjU

POVODOM velikog jubileja, pored rekonstrukcije, pozorište Dadov priprema knjigu i monografiju "Tamo gde snovi počinju", u kojoj će biti obuhvaćen rad ove kulturne ustanove, od nastanka 1958. godine do danas. Takođe, zbog posedovanja velikog materijala i arhivskih snimaka, biće urađen veliki film, na kome će biti prikazane neke od najvećih predstava i događaja koji su se odigrali u glavnoj sali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)