ZAŠTO SE DESILA EKSPLOZIJA KOD RTS-a? Profesor Mašinskog fakulteta otkriva dva ključna razloga zbog kojih se dešavaju havarije

Novosti online

05. 12. 2020. u 20:32

SNAŽNA eksplozija boce s industrijskim gasom koja se dogodila u petak ujutru ispred zgrade RTS-a, u Aberdarevoj ulici, samo je jedna u nizu tog tipa u proteklih mesec dana.

ЗАШТО СЕ ДЕСИЛА ЕКСПЛОЗИЈА КОД РТС-а? Професор Машинског факултета открива два кључна разлога због којих се дешавају хаварије

Foto N. Skenderija

U ranijim detonacijama, srećom, nije bilo tragičnih ishoda, ali su uzroci takvih incidenata uvek isti – prekomerno zagrevanje gasa ili oštećenje boce.

Poslednja eksplozija je, nažalost, bila tragična. U detonaciji ispred RTS-a jedan radnik obližnjeg gradilišta je poginuo, drugi je teže povređen, a lakše povrede zadobio je vozač javnog servisa.

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Petrović ističe da samo veštačenje može da utvrdi šta se tačno dogodilo i ko će da snosi odgovornost za to, jer postoji mnogo faktora koji mogu da dovedu do dva moguća uzroka pucanja boce.

Prvi uzrok je prekomerno zagrevanje gasa, zbog čega je pritisak porastao do te mere da boca više nije mogla da ga zadrži. Drugi je oštećenje na boci, koje je nastalo tom prilikom ili ranije.

- Ako je boca bila oštećena, pitanje je kad se oštetila? Ne možete apriori reći da je kriv onaj ko je rukovao. Vrlo je problematično. Mora da se utvrdi ceo postupak sa bocom, najranije od poslednjeg pregleda do trenutka kada se dogodila havarija - predočava Petrović i napominje da industrijski gas nije nužno plin.

Petrović ukazuje na to da u Srbiji postoje jasno definisani pravilnici koji se odnose na pokretnu opremu pod pritiskom i transport opasnih materija i da su usklađeni sa pravilima EU.

Bezbednost boce pre stavljanja na tržište garantuje distributer. Ako se boca već upotrebljava, pri svakom punjenju je pregleda ovlašćena laboratorija s kojom firma koja je koristi sarađuje.

- Pošto je distributer odgovoran za ono što prodaje, on mora da ima odgovarajuće papire za svaku bocu koju pošalje preduzeću, koje će da je koristi za svoje potrebe. Onaj ko puni boce kontroliše šta je uzeo, koje boce i u kojim količinama. On u okviru svojih kapaciteta, kad mu prazna boca dospe na punjenje, izvrši vizuelni pregled, kontrolu same boce. Pregleda je sa spoljne strane, to nisu detaljna ispitivanja, ali se vidi da li je ona fizički oštećena - objašnjava Petrović i dodaje da se detaljan pregled vrši na svakih pet do 10 godina.

Foto N. Skenderija

Odgovornost za bocu snosi i onaj koji je upotrebljava. Ipak, ako je se koristi za poslovne svrhe, firma čiji radnici rukuju njome po Zakonu mora da im obezbedi adekvatnu obuku za njeno korišćenje. S druge strane, ako se boca koristi za kućne svrhe, uz nju se dobija uputstvo, a rukovanje njome se uči od stručnjaka koji je u domu osposobi.

U proteklih mesec dana, dogodilo se nekoliko slučajeva poput onog u Aberdarevoj. Srećom, bez tragičnih ishoda. Poslednji se desio 22. novembra kada je u jednom stanu na Čukarici eksplodirala plinska boca. Tom prilikom jedna osoba je lakše povređena. Do detonacije je najverovatnije došlo zbog kvara na ventilu, a požar koji je izazvala brzo je ugašen.

Istog dana u Kliničkom centru u Nišu eksplodirala je boca s kiseonikom. Lakše povrede su zadobila tri zdravstvena radnika, a požar je ugašen. Skoro mesec dana pre toga, u jednoj kući u Sopotu je prilikom eksplozije plinske boce teže povređen stariji muškarac. I tada je izbio požar. Uzrok nezgode bilo je nestručno rukovanje bocom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)