PARKING DELE PO STARINI: Stanari Bloka 30 ostavljaju poruke upozorenja vozačima, smatrajući da imaju prioritet na parkiralištu

J. DINČIĆ

26. 11. 2020. u 10:18

ПАРКИНГ ДЕЛЕ ПО СТАРИНИ: Станари Блока 30 остављају поруке упозорења возачима, сматрајући да имају приоритет на паркиралишту

Novosti

NA parkiralištima između zgrada u Novom Beogradu nema rezervisanih mesta, a stanari se parkiraju na slobodnim površinama koje nađu. Međutim, i to zna nekom da zasmeta.

Od nedavno su pojedini vlasnici automobila u Bloku 30 počeli da dobijaju poruke upozorenja od "starijih" stanara da ne zauzimaju parkiralište. Na porukama koje su im ostavljane za vetrobranskim staklom piše da će "autor" zvati nadležne službe za odnošenje vozila.

- Firma u kojoj radim skoro duže od godinu dana iznajmljuje stan u ovom delu grada - priča, za naš list, Marija D. - Automobile parkiramo na javnom parkingu, gde ni jednim znakom nije naznačeno da je to zabranjeno ili da je nečije vlasništvo. Stanari su iz revolta nekoliko puta ostavljali podignute brisače, a od skora i poruke da će, ako nastavimo da ostavljamo vozila, pozvati "pauka".

Naša sagovornica dodaje i da svoje vozilo uvek ostavi na slobodnom mestu, koje nikome ne blokira put, niti je označeno da nekom pripada. Iako njena firma samo iznajmljuje stan zbog potrebe posla, podseća da su i zaposleni stanari ovog bloka, svakog dana do 16.00 časova.

Da je parking u delu Ulice Omladinskih brigada javno parkiralište, potvrđuju i nadležni iz JKP "Parking servis" koji ističu da ovaj deo grada ne spada pod njihovu nadležnost. Takođe dodaju i da oni nisu zaduženi da po prijavi građana odnesu nepropisno parkirano vozilo.

- Za kontrolu nepropisnog parkiranja pre svega je zadužena saobraćajna policija, komunalna milicija kao i komunalna inspekcija - dodaju nadležni. - JKP "Parking servis" nepropisno parkirana vozila uklanja samo i isključivo po nalogu ovih nadležnih organa.

U Sekretarijatu za poslove komunalne milicije ističu da prijave zbog nepropisnog parkiranja u ovom delu grada nisu dobijali.

PRISVAJANjE PROSTORA

ZBOG nelegalnih postavljanja stubića ili lanaca na javnim površinama, opštinske komunalne inspekcije od početka godine imale su pune ruke posla. Prijave su uglavnom dobijali zbog nepropisnog postavljanja zapreka u okolini zgrada ili prostorima u blizini stambenih objekata. Po izlasku na teren nadležni su uglavnom donosili rešenja u uklanjanju stubića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Anonimni

26.11.2020. 11:29

Evo kod mene u Kumanovskoj ulici u Zemunu covek kupio kucu i pretvorio u firmu pa zaposlio nekoliko ljudi i koji se parkiraju pored privatnih parkinga kod kuca pa posle ja nemam gde da parkiram svoj auto.U pitanju je firma Siping kumanovska 14.

Mr Majestyk

26.11.2020. 11:30

Pravo pitanje je - šta će firma u stambenoj zgradi i zašto se to uopšte dozvoljava? Zašto ne uzmu u najam poslovni prostor i parking mesto? U ozbiljnim državama ovako nešto ne sme da se radi, a u nekima čak u naselje ne može ni da uđe automobil bez odgovarajuće dozvole.

Gaga

27.11.2020. 01:24

Какве везе има улица Омладинских бригада са Блоком 30 ? Нема никакве, и не знам зашто је из "Паркинг сервиса" спомињу !

Kiza

27.11.2020. 10:37

Своју неспособност да реше проблем паркирања (који су сами изазвали) људи из градских власти решавају тако што отимају паркинг станарима!!! Тачно је да су паркинзи око стамбених зграда (углавном) јавне површине, али се (намерно?) прећуткује да су некадашњим ДУП-ом те површине првенствено биле намењене за коришћење тих станара! Неконтролисаном градњом стамбено-пословних објеката на постојећим међублоковским зеленим површинама (да би се искористила већ постојећа инфраструктура и тиме "инвеститору" уштедели прилични новци), повећао се број корисника паркинга вишеструко изнад раније предвиђеног и тако је настао постојећи хаос! На крају испаштају "староседеоци" којима се ускраћују стечена права под изговором да су то "јавне" површине! Баш ме занима да ли ће паркинзи у БНВ бити такође јавне површине?! Само питам....

Mr No

27.11.2020. 13:18

Prvo i osnovno pitanje je užasni i nakaradni urbanizam grada Beograda od 1990. Otvoreni blokovi su predviđeni maksimalno još u periodu 1960-1985, a od 1990. se krenulo sa uguravanjem novih objekata. Trideset godina kasnije, situacija je nepodnošljiva na Novom Beogradu. Zakonski je sve jasno - ti stanari su u krivu i to je javna površina, iako im je u prvobitnim ugovorima "garantovano" parking mesto na ulici. Ali praktično je situacija takva da se neko hvali brojem kranova i dizalica i betonizacijom Beograda, i da fizički nema mesta za kola.

Vilotije

10.12.2020. 02:26

A jel tako? E pa onda ćemo da bušimo gume. Kakav huliganski bezobrazluk!!! Vi da nam zauzimate meste ispred naše kuće gde stanujemo!!! Dođete uljezi i polažete neko pravo na tuđ