PRVOMAJSKA ZATRPANA OTPADOM: Žitelji zemunske ulice godinama negoduju zbog nereda koji divlji prodavci ostavljaju za sobom svakog vikenda

S. VIDAČKOVIĆ

18. 11. 2020. u 10:24

PRVOMAJSKA ulica u Zemunu, svakog ponedeljka osvane u smeću, kojeg nelegalni prodavci ostavljaju gde stignu, kada nedeljom završi glavni "pijačni" dan.

ПРВОМАЈСКА ЗАТРПАНА ОТПАДОМ: Житељи земунске улице годинама негодују због нереда који дивљи продавци остављају за собом сваког викенда

Buvljak u Zemunu "proizvodi" mnogo smeća

Trotoari, prostor između automobila, iza prodavnica, žbunje oko višespratnica "krase" kese sa đubretom. Kako nam je rečeno iz Uprave grada, od 1. januara do poslednjeg oktobarskog dana, u Prvomajskoj ulici bilo je čak 808 kontrola komunalnog reda! Iako žitelji ove ulice, jedne od najdužih u Zemunu, negoduju već duže vreme zbog divljih prodavaca, očigledno je malo onih koji su kažnjeni zbog prodaje na asfaltu.

A na "tezgama" za koje se koriste ćebad i gajbe nudi se gotovo sve - od sezonskog voća i povrća, donjeg veša, čarapa, ali i starih knjiga, igračaka, muzičkih diskova, filmova, dotrajale bele tehnike...

Vlasnici lokala takođe su ogorčeni jer se neretko desi da im divlja konkurencija zaposedne prostor ispred objekata, ukoliko ovi nedeljom otvaraju kasnije. A ne libe se da svoje đubre, umesto u obližnje kontejnere, bace iza butika, knjižare ili mesare.

Buvljak u Zemunu "proizvodi" mnogo smeća

- Kada završe sa prodajom, ulični "trgovci" svoj neprodati inventar stave u kese i ostave na travi ili ispod najbližeg drveta - kaže nam Zemunac Mirko K. - Bio sam šokiran kada sam ispod stabla, na raskrsnici Prvomajske i Milana Uzelca video kese sa otpacima od voća, povrća i plastičnih ambalaža. Prijavljivali smo bezbroj puta, komunalci dođu, opomenu ih, napišu kazne, ali ne vredi. Mnogi od tih prodavaca pokupi svoju robu kada vide ljude u uniformama, tako da im nadležni tad ne mogu ništa.

Iz gradskog Sekretarijata za poslove komunalne milicije, za "Novosti", kažu da je u tekućoj godini bilo 808 kontrola u Prvomajskoj ulici, u vezi sa raznim komunalnim problemima. Najveći broj postupanja, čak 580, odnosio se upravo na problem nelegalne prodaje.

- Od 808 kontrola, 154 su bile po prijavi građana, a izvršeno je i 654 samostalnih postupanja, odnosno kontrola komunalnog reda na navedenoj lokaciji - objašnjavaju iz Uprave grada. - Najveći broj kontrola - 580, odnosio se na narušavanje komunalnog reda nelegalnom prodajom, zatim je bila 181 kontrola u vezi sa nepropisnim parkiranjem vozila. Izvršeno je i 20 nadzora zbog remećenja kućnog reda, odnosno buke iz stana. Prilikom navedenih intervencija izdato je 687 prekršajnih naloga.

Iz Gradske uprave podsećaju da je, prema Odluci o komunalnom redu, jasno propisana zabrana o prodaji robe na ulici, trgu i drugoj javnoj površini. Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna od 150.000 za pravno lice i 25.000 za odgovornu osobu, za preduzetnika 75.000 a za fizičko lice 15.000 dinara.

Buvljak u Zemunu "proizvodi" mnogo smeća

KAZNE I ZA BACANjE ŠUTA

OSIM što su kontrolisali nelegalnu prodaju, komunalci su, tokom navedenog perioda, u Prvomajskoj napisali sedam kazni za prekoračenje radnog vremena i buku iz ugostiteljskog objekta. Takođe, evidentirano je i šest prekršaja za prljanje lokala i javne površine građevinskim šutom i otpadom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK