ČUKARIČKI RUKAVAC USKORO BEZ MULJA: Inspekcija izdala nalog za “Srbijavode” da obavi hitno čišćenje

Š. M.

13. 11. 2020. u 22:39

INSPEKTORI Sekretarijata za inspekcijske poslove u saradnji sa JVP "Srbijavode" obišli su Čukarički rukavac i naložili njegovo hitno čišćenje. Tako će problem neprijatnog mirisa, plutanja uginulih riba i vode crne boje, o kom su "Novosti" izvestile, biti konačno rešen, kako bi se obezbedio adekvatan protok vode.

ЧУКАРИЧКИ РУКАВАЦ УСКОРО БЕЗ МУЉА: Инспекција издала налог за “Србијаводе” да обави хитно чишћење

RUGLO Nadležni su naložili rešenje problema

Žitelji prestonice koji često prolaze ovim delom grada, požalili su nam se da je voda oko Čukaričkog rukavca zagađena, verovatno usled pomora ribe.

Na ovom mestu godinama su se taložile velike količine mulja i smeća, što najviše doprinosi njegovoj neuređenosti. Naš list je mnogo puta prethodnih godina ukazivao na ovaj ozbiljan problem, a samo se sporadičnim akcijama pristupalo njegovom rešavanju. Ipak, nakon čišćenja ponovo bi nesavesni građani ostavljali smeće i otpad ispod mosta na Adi i tako ovaj problem vraćali na početak.

Kako je ranije rečeno, za "Novosti", iz JVP "Beogradvode", sva nadležnost vezana za vodotokove prvog reda, u koje spada i Čukarički rukavac, prešla je na JVP "Srbijavode", na osnovu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama.

Međutim, za čišćenje ove obale reke Save nije zaduženo nijedno od dva vodoprivredna preduzeća. Tako su priobalje prošle godine udruženo čistili građani prestonice i javna komunalna preduzeća.

- Vodni inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove sačinio je zapisnik na osnovu kog je doneto rešenje kojim se JVP "Srbijavode" nalaže čišćenje mulja na navedenoj lokaciji, čime će se obezbediti adekvatan protok vode u rukavcu - ističu iz ove ustanove. - Naši vodni i ekološki inspektori su izvršili dodatni obilazak terena u saradnji sa mobilnom ekotoksikološkom ekipom Gradskog zavoda za javno zdravlje kako bi se izvršila dodatna ciljna ispitivanja vode.

NAĐENE UGINULE RIBE

KAKO su istakli u Sekretarijatu, vodni inspektor je tokom nadzora utvrdio da je voda na ušću Topčiderske reke u Čukarički rukavac tamne boje i neprijatnog mirisa. Takođe je za vreme kontrole pronađeno nekoliko uginulih riba, koje su jedan od uzroka smrada koji se širi ovim delom grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)