PRIPREME ZA OBNOVU ZGRADE SANU: Projekat za rekonstrukciju objekta najviše naučne i umetničke ustanove, vraćaju izvorni izgled fasade palate

M. STANOJKOVIĆ

13. 11. 2020. u 08:51

PALATA u kojoj je smeštena Akademija nauka i umetnosti SANU u Knez Mihailovoj ulici biće rekonstruisana i dograđena. Urbanistički projekat za obnovu od 23. novembra biće na javnoj prezentaciji u Gradskoj upravi. Prema planu, biće obnovljene i preuređene pojedine prostorije, a fasada će biti sanirana kako bi joj se vratio izvorni izgled. Osim obnove postojeće zgrade, planirana je i dogradnja atrijuma u multifunkcionalnu dvoranu na mestu gde se trenutno nalazi biblioteka sa prizemljem, međuspratom i mezaninom.

ПРИПРЕМЕ ЗА ОБНОВУ ЗГРАДЕ САНУ: Пројекат за реконструкцију објекта највише научне и уметничке установе, враћају изворни изглед фасаде палате

Temelji zgrade postavljeni su pre Prvog svetskog rata

Najvišoj naučnoj i umetničkoj ustanovi u Srbiji, izgrađenoj u prvoj polovini 20. veka, vratiće se stari i dodati novi obrisi, ali pod budnim okom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i javnosti, budući da je kulturno dobro od 1964. godine pod najstrožim režimom zaštite.

- Prostorno-programskim konceptom rekonstrukcije mora da se postigne očuvanje izgleda fasade i dekorativnih elemenata, kao i gabarita zgrade - navodi se u urbanističkom projektu. - Od ovog stava se može jedino odstupiti u delu objekta atrijuma gde će se dograditi multifunkcionalna dvorana. U okviru rekonstrukcije, potrebno je na fasade vratiti pojedine arhitektonske elemente, izvorno stanje, kupolu sa novom geometrijom, shodno istorijskom stanju sa dekorativnim elementima.

Kako se navodi u planu, na međuspratnoj etaži zamišljeni su pomoćni izlagački i prezentacioni prostori Galerije nauke i tehnike i Galerije likovnih i muzičkih umetnosti. Multifunkcionalna dvorana treba da bude uklopljena u postojeći kontekst zgrade, a biće projektovana sa holskim prostorom i pratećim sadržajima za funkciju SANU, a povremeno za širu javnost.

ART NUVO

ZGRADA SANU projektovana je u stilu eklekticizma sa neobaroknim i art nuvo uticajima odnosno pripada kasnoj, akademiziranoj secesiji.

- Biblioteka će biti izmeštena iz prizemlja u suteren zbog velikog opterećenja od tereta knjiga koje potencijalno mogu da ugroze konstrukciju - stoji u planu. - Klupski prostori će se približiti krugu prostorija namenjenih javnim zbivanjima kako bi bili lakše pristupačni pre i posle značajnog okupljanja u zgradi.

Iz centralnog hola predviđena je direktna veza sa Galerijom likovne i muzičke umetnosti i Galerijom nauke i tehnike. Naspram stepeništa, neposredno pored klupskih proistorija, projektovana je unutrašnja bašta sa garniturama za sednje okružena zelenilom.

Objekat SANU podignut je na temeljima postavljenim pre Prvog svetskog rata, od 1920. do 1924. godine prema zamisli Dragutina Đorđevića i Andra Stevanovića. Srpska akademija nauka i umetnosti nije se odmah po završetku gradnje uselila u prostorije koje su bile namenski građene u ove svrhe, već je zgrada bila prvo izdata u zakup.

ADAPTACIJA RAĐENA 1950. GODINE

NAKON što je pretrpelo oštećenja tokom Drugog svetskog rata, kada je korišćen za zabavu i odmor nemačkih vojnika, 1949. godine je doneta odluka o adaptaciji objekta SANU. Projekat su radili arhitekte Grigorije Samojlov i Đorđe Smiljanić, a adaptacija je započeta 1950. Samojlov i Smiljanić menjaju i prilagođavaju funkcionalnu organizaciju i enterijer SANU zahtevanoj naučnoj nameni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)