KROZ LINIJSKI PARK NA DUNAV OD KRAJA 2021: Projektanti završili rešenja za 10 celina koje će činiti budući izgled poteza do Pančevačkog mosta

S. Vidačković

25. 10. 2020. u 09:23

IZGRADNjA Linijskog parka, koji će se prostirati na 4,6 kilometara, trebalo bi da počne sledeće godine. Ovo je juče najavio glavni gradski urbanista Marko Stojčić i dodao da će radovi trajati oko dve i po godine.

КРОЗ ЛИНИЈСКИ ПАРК НА ДУНАВ ОД КРАЈА 2021: Пројектанти завршили решења за 10 целина које ће чинити будући изглед потеза до Панчевачког моста

Foto Beoinfo

Prema njegovim rečima, Linijski park imaće deset celina, a idejna rešenja završilo je 55 mladih ljudi, koji su se kvalifikovali kroz postupak početkom godine. Procena je da će vrednost ovog projekta biti oko 55 miliona evra, a novi park imaće drastičan uticaj na razvoj Beograda.

- Tih deset celina predstavljaju jednu funkcionalnu, koja čini Linijski park - objašnjava Stojčić. - Park počinje na tridesetak metara od Beton hale, a završava se kod Pančevačkog mosta. Ta teritorija obuhvata staru železničku prugu koja nije u funkciji, od kad smo počeli da gradimo "Beograd na vodi". Tada je potpuno promenjena železnička mreža, pa smo konačno uspeli da prodremo iz urbanih delova grada do Save. Sada, kroz Linijski park, činimo isto samo na dunavskoj strani. Tako će, prvi put otkako je izgrađen taj deo Beograda, moći da se pešačkim i biciklističkim koridorima nesmetano priđe Dunavu.

Foto Beoinfo

Deo uz Linijski park, ističe Stojčić, biće zdravo mesto za život, po ugledu na Njujork, Pariz, Valensiju... Predviđeni deo za realizaciju ovog projekta zauzima javnu površinu i sve parcele su u vlasništvu Grada. Međutim, Stojčić kaže da će se ući sa obe strane u naselja, kako bi Linijski park povezali sa postojećim otvorenim prostorima u stambenim blokovima, gde je to moguće.

Ceo projekat radiće se u fazama, a sada je u toku izrada plana detaljne regulacije. Obezbeđena su sredstva za projektnu dokumentaciju, a nabavka će biti raspisana najverovatnije početkom februara. Ima dosta objekata koji treba da se uklone, a imovinsko-pravni postupci treba da počnu krajem januara.

Foto Beoinfo

- Čim to bude završeno, idemo u sledeću fazu, nabavku za izvođenje radova - precizira gradski urbanista. - Faze će zavisiti od procene imovinsko-pravnih postupaka, koji treba da sprovedemo za svaki od objekata. Zavisno od te brzine, videćemo koja će celina biti prva.

Građevinski najjednostavnije, ali najkomplikovanije su prve tri celine, jer obuhvataju deo bedema Kalemegdana. Tu će biti neophodna rekonstrukcija bedema, a kod Kule Nebojša moraće se voditi računa o zaštiti ukoliko se reka izlije.

- Kada je visok vodostaj, tu sve poplavi, pa ćemo ovom intervencijom i to pokušati da rešimo. Saobraćajno povezivanje biće poseban izazov, jer Linijski park ima 4,6 kilometara u kontinuitetu i nigde ga ne preseca kolski saobraćaj. To znači da ćemo svuda imati podvožnjake ili neke druge načine prelaska, ali će pešaci i biciklisti moću da koriste celu stazu.

Foto Beoinfo

FILM O PROJEKTU

GRADSKI urbanista Marko Stojčić kaže da je pripremljen četvorominutni film o Linijskom parku, koji se može videti na njegovom instagram-profilu. Tako će građani videti gde se nalazi teritorija koju ovaj projekat obuhvata, šta je ideja izvođenja radova na tom potezu, kao i kako bi trebalo da izgleda po završetku radova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili