POGLED NA BEOGRADSKU TVRĐAVU PRE RATA: Kako je "Pobednik" stigao na svoje mesto 1928. godine (FOTO)

Z. NIKOLIĆ

02. 09. 2020. u 17:12

BEOGRADSKA tvrđava oduvek je bila prvorazredna atrakcija našeg grada.

ПОГЛЕД НА БЕОГРАДСКУ ТВРЂАВУ ПРЕ РАТА: Како је Победник стигао на своје место 1928. године (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Ipak, do kraja tridesetih godina prošlog veka ona je bila prventstveno vojni objekat. Civili na ovaj prostor nisu bili dobrodošli, a vojska je gazdovala objektima u Gornjem i Donjem gradu.

Tek 1928. godine deo koji danas poznajemo kao Savsko šetalište postaje atraktivan posetiocima i šetačima. Tada je odlučeno da "Pobednik" bude postavljen na svoje mesto, a prilaz spomeniku planiran je šetalištem koje se spuštalo raskošnim stepeništem na paonramski deo.

To je bilo prvi put da se vojska povlači iz jednog dela prepuštajući Tvrđavi civilnu ulogu.

Tada i Kalemegdanska terasa dobija novu namenu, a na starim fotografijama se vidi i prelep panoramski pogled koji se otvarao ka Dunavu i Pančevačkom mostu. Bilo je to vreme kada je električna centrala "Snaga i svetlost" dominirala Dorćolom.

Na starim fotografijama Ace Simića vidi se postavljanje "Pobednika" koji je ovde došao uglavnom na insistiranje beogradskih dama. Njima nije odgovaralo da "lik nagog muškarca" krasi tadašnje Terazije, pa su insistirale da Meštrovićeva skulptura bude postavljena na drugo mesto.

"PRESTOLONASLEDNIKOV TRG"

IZMEĐU dva svetska rata današnje Terazije nosile su naziv Prestolonaslednikov trg. Upravo tu je bilo planirano mesto za Pobednika, s tim da je prvobitna verzija bila nešto raskošnija, sa lavovima i fontanom kao sastavnim delovima, ali je finansijska oskudacija uticala da skulptura ostane samo na stubu.

Tako se izbor mesta gde se i danas "Pobednik" nalazi nametnuo kao kompromis ondašnjih gradskih vlasti i raznih udruženja beogradskih dama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024