OPREZNO, OŠTEĆENE STAZE NA TAŠMAJDANU: Čuvenom prestoničkom parku u centru grada neophodna je hitna sanacija

S.V.

04. 03. 2024. u 17:00

POPUCALE kocke i rupe na glavnoj stazi Tašmajdanskog parka, koja vodi od Crkve Svetog Marka do Beogradske ulice, običnu šetnju mogu da pretvore u paklenu koja se završava povredama ili čak prelomima. Ukoliko sugrađani ne gledaju gde gaze dok hodaju ili voze bicikl, rolere ili trotinet na Tašu rizikuju da zapnu i završe na travi ili na pločniku.

ОПРЕЗНО, ОШТЕЋЕНЕ СТАЗЕ НА ТАШМАЈДАНУ: Чувеном престоничком парку у центру града неопходна је хитна санација

Z.JOVANOVIĆ

Na nekim delovima staze, kocke su "samo" popucale i pomalo se klate, dok ih na nekoliko mesta, uglavnom na sredini staze, uopšte nema. Tako je jedna od centralnih prestoničkih zona postala pravi izazov za pešake, od onih koji su tek prohodali, do najstarijih.

Z.JOVANOVIĆ

Tekst potpisa

- Skoro svaki dan dolazim sa unucima na Tašmajdan i ne mogu da mirno sedim na klupi dok oni voze bicikle ili male trotinete - priča nam sugrađanka Mara K. - Dešavalo se da ne gledaju gde voze, pa nalete na delove gde fale delovi pločnika, pa zapinju. I padali su nekoliko puta. Nije dobro da park u centru grada izgleda ovako, ovakva staza nije dobra ni za nas starije, koji nismo baš stabilni kada osetimo da nam se kocke pod nogama klate.

Puklo i kod Vukovog spomenika

ZBOG nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, plato kod Vukovog spomenika godinama je zapušten. I ovde su kocke popucale, pojedine se klate, a u nezavidnom stanju su i ulazi u podzemnu železničku stanicu. Spomenik Vuku Karadžiću obnovljen je pre godinu i po dana, ali administrativne prepreke oko toga u čijoj nadležnosti je plato nisu rešene.

Tašmajdanski park poslednji put je rekonstruisan 2012. godine. Slična situacija je i na platou ispred Hrama Svetog Save, gde bi ovog proleća trebalo da počne obnova. Dok su Beograđani i brojni turisti godinama "lomili" noge na Svetosavskom platou, nadležni su utvrđivali u čijoj je nadležnosti ovaj skver. U novembru prošle godine konačno je dogovoreno da se srede staza i plato kod Hrama i Narodne biblioteke. Katastrofalno stanje prostora ispred Filozofskog fakulteta, koji godinama predstavlja ruglo u centru Beorgada, takođe bi trebalo da ode u prošlost, posle višegodišnjih prebacivanja nadležnosti iz jedne institucije u drugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave