U GLAVNU SE VRATILO 17 LINIJA: Nakon desetomesečnih radova, od danas ponovo prolazi saobraćaj kroz centar Zemuna

A. Z. K.

12. 02. 2024. u 17:52

GLAVNA ulica u Zemunu danas se otvara za saobraćaj! Nakon radova na rekonstrukciji, koja je trajala od aprila prošle godine, na stare trase vraća se i 17 linija javnog gradskog prevoza.

У ГЛАВНУ СЕ ВРАТИЛО 17 ЛИНИЈА: Након десетомесечних радова, од данас поново пролази саобраћај кроз центар Земуна

Foto: I. Marinković

U prethodnom periodu urađen je obiman posao: asfaltirana je glavna saobraćajnica, sređeno je više od deset raskrnica i bočne ulice. Pretresene su i vodovodna, kišna i kanalizaciona mreža.

Kad su radovi počeli, u Sekretarijatu za investicije rečeno je da posao vredi oko 540 miliona dinara i da je planirano da sve traje oko 300 dana.

Autobuska stajališta u Glavnoj ulici u Zemunu danas imaju betonsku podlogu, dok su saobraćajne trake asfaltirane. Ivičnjaci su sređeni granitom, pa ulica deluje lepše. Postavljene su i nove LED svetiljke, ali i kamere preko kojih će se pratiti saobraćaj.

Nadvožnjak u Altini

OPŠTINA Zemun ima u planu još nekoliko projekata koji bi trebalo da doprinesu smanjenju saobraćajnih gužvi u ovom delu grada. Kako je za "Novosti" rekao predsednik ove Opštine Gavrilo Kovačević, ova lokalna samouprava je u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda podnela inicijativu da se ka naselju Altina napravi nadvožnjak. Planirano je da se gradi na delu od Pazovačkog puta, od raskrsnice sa Ulicom nova 2 do samog naselja. Dužina nadvožnjaka biće oko 290 metara sa jednosmernom biciklističkom trakom i trotoarom za pešake.

U poslednje vreme prolazak kroz Zemun za mnoge je predstavljao noćnu moru jer je saobraćaj bio preusmeren na okolne ulice. Najveći čep stvarao se kroz Kej oslobođenja i Karamatinu međutim, od danas će svima koji ovuda prolaze biti mnogo lakše.

- Na delu od Avijatičarskog trga do Karamatine ulice ponovo će biti uspostavljen redovan režim javnog gradskog prevoza i ponovo će ovuda saobraćati linije: 17, 45, 73, 82, 83, 84, 88, 610, 611, 703, 704, 705, 706, 706E, 707, 704N i 706N - rekli su u Sekretarijatu za javni prevoz.

Radove je tokom septembra obišao i predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić, koji je tada rekao da će ova ulica biti simbol Zemuna.

- Glavna je autentična i krasi je sve ono što Zemun čini posebnim, a to je arhitektura - rekao je Šapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)