BEZ HILJADARKE NEMA NI JELKE: Cene četinara u rasadnicima zavise od gustine krošnje i visine drveta, a kreću se od 1.000 do 12.000 dinara

A. Z. K.

17. 12. 2023. u 18:28

PRAZNIČNI duh već je počeo da se širi gradom, a sa njim i planovi za nabavku jelki, pa i kupovina.

БЕЗ ХИЉАДАРКЕ НЕМА НИ ЈЕЛКЕ: Цене четинара у расадницима зависе од  густине крошње и висине дрвета, а крећу се од 1.000 до 12.000 динара

Foto: Zoran Jovanovic

Oni koji se odluče da ove godine nabave jelku sa busenom, u prestoničkim rasadnicima ih mogu kupiti po ceni od 1.000 do 12.000 dinara u zavisnosti od veličine. Prave jelke stigle su i na pijace, ali prodavci ne iznose cene, već se pogađaju. Na pijaci Kalenić, koju je posetila naša ekipa, ponuda je dobra, preovlađuju drvca sa busenom iz naših rasadnika. Rezana stabla stižu nešto kasnije.

Veštačke jelke mnogo su povoljnije pa se za 250 dinara može nabaviti plastično drvo od 60 centimetara, dok ona koja imaju više od dva metra koštaju oko 5.000.

Foto: Zoran Jovanovic

 

Prema rečima prodavaca iz prestoničkih rasadnika, nije opalo interesovanje Beograđana za prirodne jelke. Skoro svi ih prodaju sa busenom, pa ovi četinari nastave svoj život i posle praznika. Cene im se formiraju u zavisnosti od visine, oblika i bujnosti krošnje. Jelke koje su visoke oko jednog metra mogu se naći po ceni od 1.000 dinara, a one koje premaše dva metra su skuplje i cena im se kreće od 4.000 do 12.000 dinara.

I "Zelenilo" prodaje jelke

BEOGRAĐANI i ove godine u rasadnicima JKP "Zelenilo Beograd" mogu da nabave jelke sa busenom. Stabla visine do jednog metra koštaju 1.500 dinara, od metar do metar i po koštaju 2.300, a dvesta dinara više potrebno je izdvojiti za jelke koje imaju od metar i po do dva.

- Na cenu dosta utiče i kako izgleda krošnja, kada je ona gušća i to utiče na višu cenu, a ne samo visina. Imamo recimo i jelke koje imaju više od dva metra i koštaju oko 4.000 dinara jer su grane ređe - rekao nam je jedan od prodavaca. - Ne opada interesovanje kupaca za prirodnim jelkama, skoro svaki dan prodamo ih desetak. Ljudi vole da ih posade u dvorištu ili da ih stave u saksije pa ih iskoriste i sledeće godine.

Prema rečima zaposlenih u rasadnicima, dolazak Rusa u Beograd povećao im je promet. Prema rečima prodavaca kod njih se mnogo više neguje tradicija nabavke i kićenja pravih četinara.

Veštačke jelke su pristupačnije, pa im se cena formira od 250 do 5.500 dinara. One sa ređom krošnjom su najpovoljnije, pa jelka od dva metra košta 3.000 dinara, dok je za onu sa gušćom krošnjom potrebno izdvojiti 5.500. Veštački četinari koji imaju metar i po koštaju od 1.100 do 2.700. One koje su 30 centimetara niže mogu se naći za manje od 1.000 dinara.

U prodavnicama je šarenolika i ponuda ukrasa za jelku, pa se mogu pazariti po cenama od 100 do 3.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave