GRAD ĆE UPLAĆIVATI NOVAC DIREKTNO VRTIĆIMA: Gradonačelnik Šapić o izjednačavanju privatnih i državanih predškolskih ustanova

Novosti online

16. 10. 2023. u 14:51

GRADONAČELNIK Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će od 1. decembra ekonomska cena za boravak dece u privatnim vrtićima sa 28.000 dinara biti povećana na 33.000 dinara.

ГРАД ЋЕ УПЛАЋИВАТИ НОВАЦ ДИРЕКТНО ВРТИЋИМА: Градоначелник Шапић о изједначавању приватних и државаних предшколских установа

Foto: Grad Beograd

Odlučili smo, dodao je gradonačelnik, da roditelji dece koja idu u privatne vrtiće više neće čekati novac od Grada, koji je često kasnio, već će Grad Beograd direktno uplaćivati novac tim ustanovama. Tako će sada državni i privatni vrtići biti potpuno izjednačeni.

– Oni će sa nama potpisivati ugovore i mi ćemo novac uplaćivati za svako dete koje ide u vrtić. Takođe, biće dužni da podnose izveštaje o broju dece i snosiće konsekvence ukoliko na bilo koji način to prekrše. Ugovorom koji budu potpisali će biti obavešteni kako o svim benefitima koje dobijaju, ali i o obavezama koje preuzimaju. O svemu ovome biće obavešteni svi privatni vrtići u narednih mesec dana, a odluka će biti doneta u novembru – rekao je Šapić.

Ugovor će biti izuzetno rigorozan, naveo je Šapić, ali je i izrazio uverenje da će privatni vrtići biti posebno zadovoljni, jer konačno dobijaju stabilnost i sigurna sredstva svakog meseca.

– Roditelji nemaju više nikakvu obavezu prema vrtiću sem upisa deteta. Moramo da budemo realni, vrtići su obezbeđivali sve resurse za maksimalan broj dece, a ukoliko neko dete ne dođe, Grad je davao manje novca roditeljima, koji su onda morali da plaćaju do pune cene. Sada će, bez obzira na to da li je dete išlo u vrtić ili ne, dobiti punu cenu. Očekujem da ćemo ovim merama u sledećih godinu do godinu i po dana dobiti značajniji broj privatnih vrtića i da ćemo za dve-tri godine potpuno rešiti problem nedostatka mesta u vrtićima – pojasnio je Šapić.

Foto: Grad Beograd

Gradonačelnik je napomenuo da je još pre godinu dana rekao da Grad Beograd treba da učini sve kako bi vrtići postali besplatni, te da je sa socijalnog aspekta to veliki iskorak u pomoći svakoj beogradskoj porodici koja ima decu u vrtiću.

– Zatim smo počeli sa iznalaženjem načina da obezbedimo značajna sredstva, u pitanju je više od 40 miliona evra. Tako smo doneli odluku da od septembra svi državni vrtići budu besplatni, isto je i za privatne vrtiće koji se nalaze u sistemu Grada. Međutim, došlo je do poskupljenja jednog broja privatnih vrtića. Zbog toga je došlo do nepovoljnijeg položaja roditelja dece čija deca idu u privatne vrtiće. Toga sam bio svestan, ali ne može sve u jednom danu da se uredi. To je proces koji traje i koji vodi do konačnog cilja – rekao je Šapić.

On je ukazao i na to da je mogućnost da sva beogradska deca idu u vrtić data još pre nekoliko godina, te da je broj dece u vrtićima od 47.000 u 2013. godini porastao na 81.000 i to zahvaljujući uključenju privatnih vrtića u gradski sistem.

BONUS VIDEO - Šapić: Ne mogu da ne priznaju da se u Beogradu radi više nego ikada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave