TOPLOTA STIŽE IZ OBRENOVCA: U Starom dvoru potpisan Aneks ugovora o izgradnji vangradskog toplovoda do Novog Beograda

S.V.

11. 10. 2023. u 16:45

ANEKS ugovora o projektu izgradnje vangradskog toplovoda Obrenovac - Novi Beograd potpisan je danas u Starom dvoru, a parafe na dokument stavili su gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, v.d. direktora JKP "Beogradske elektrane" Vanja Vukić i Jang Bo u ime kompanije "Power Construction Corporation of China".

ТОПЛОТА СТИЖЕ ИЗ ОБРЕНОВЦА: У Старом двору потписан Анекс уговора о изградњи ванградског топловода до Новог Београда

BEOINFO

Šapić je rekao da je to važan dan za Beograđane, naročito za stanovnike Novog Beograda, kao i za čitav energetski sistem prestonice. To, prema njegovim rečima, znači potpunu nezavisnost i sigurnost po pitanju grejanja i energetske stabilnosti.

- Sada više nisu ni važni razlozi zbog čega toplodalekovod nije zaživeo i zašto nam uveliko ne isporučuje toplotnu energiju - istakao je Šapić. - Verujem da su se sada stekli uslovi i da će za dve godine Beograd konačno dobiti ono što se čeka duže od 30 godina. Nećemo zavisiti od drugih, već ćemo imati svoju toplotnu energiju, bićemo direktno povezani sa elektranom u Obrenovcu. Samo tako ćemo moći da grejemo više od pola Novog Beograda.

On je podsetio da su u januaru počeli radovi na EPS postrojenjima, te da je ova kompanija počela sa pripremama instalacija za ovaj veliki i kompleksan projekat.

- Već smo dobili građevinsku dozvolu i spremamo se da radimo cevi preko Obrenovačkog mosta. S obzirom na to da toplodalekovod prolazi i pored Surčina, a predstoje veliki radovi u tom delu grada zbog izgradnje sajma, stadiona i ostale infrastrukture, možemo reći da će korist od takvog načina grejanja imati i ova opšrina.

Vršilac dužnosti direktora "Beogradskih elektrana" Vanja Vukićnavodi je da će ovo preduzeće preuzeti 600 megavata toplotne energije iz termoelektrane "Nikola Tesla" i dovesti je do Novog Beograda.

- To znači energetsku stabilnost, ali ovaj ugovor podrazumeva i izgradnju 30 kilometara trase, odnosno 60 kilometara cevi. Ovih 600 megavata toplotne energije znači više od pola instalisane snage toplane na Novom Beogradu, naše najveće toplane u sistemu "Beogradskih elektrana" - najavljuje Vukić i dodaje da će se ovaj projekat završiti u naredne dve godine.

Predstavnik kompanije "Power Construction Corporation of China" Jang Bo je izrazio zahvalnost Gradu Beogradu i Vladi Republike Srbije na dosadašnjoj saradnji i kazao da su oni preduzeli sve kako bi ubrzali procedure da što pre počne realizacija projekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)