STANIČNA ZGRADA ZA GODINU DANA: Lepo vreme pogoduje radovima na ploči iznad železničke stanice Prokop

Š. M.

18. 11. 2022. u 09:11

RADOVI na izgradnji nove stanične zgrade u železničkoj stanici "Beograd centar", poznatom Prokopu, napreduju planiranom dinamikom, a na gradilištu je svakodnevno angažovano oko sedamdesetak radnika.

СТАНИЧНА ЗГРАДА ЗА ГОДИНУ ДАНА: Лепо време погодује радовима на плочи изнад железничке станице Прокоп

Foto "Infrastruktura železnice Srbije"

Zidanje iznad kote 105 je počelo u avgustu ove godine, a plan je da objekat površine 5.600 kvadrata bude završen do kraja 2023.

Lepo vreme značajno je ubrzalo predviđene radove, a majstori trenutno šaluju zidove buduće zgrade za prijem i otpremanje putnika. Broj radnika biće povećavan kako se radovi budu intenzivirali i dodatno napredovali. Novi objekat projektovan je iznad deset koloseka i šest perona, a planirano je da se formiraju potrebni stanični i komercijalni kapaciteti i sadržaji, što će zadovoljiti sve standarde u putničkom železničkom saobraćaju.

Nakon izgradnje, peronski deo biće povezan sa staničnom zgradom, pošto će se uraditi liftovi, eskalatori i konvejeri. Putnici će, takođe, dobiti nove čekaonice, blagajne i druge sadržaje neophodne za funkcionisanje putničkog saobraćaja. I deo železničkog osoblja u novoj staničnoj zgradi dobiće savremene i funkcionalne uslove za rad. Izgradnju stanične zgrade finansira partner železnica u ovom projektu, kompanija Railway City.

Foto "Infrastruktura železnice Srbije"

Početku izgradnje nove stanične zgrade prethodio je završetak radova na ploči stanice, koti 105, a proširena i promenjena betonska konstrukcija je površine od skoro 50.000 kvadratnih metara. Uporedo s tim, urađena je projektna dokumentacija za izgradnju stanične zgrade, za šta je saglasnost dala "Infrastruktura železnice Srbije", čime je potvrdila da buduća stanična zgrada ispunjava sve potrebe redovnog, bezbednog i nesmetanog rada i funkcionisanja.

Rok za završetak radova na izgradnji nove stanične zgrade je 15 meseci, što znači da bi novi objekat u Prokopu trebalo da bude završen krajem 2023. Očekuje se da će celokupni radovi u Prokopu, koji podrazumevaju i uređenje prvog i drugog koloseka i pristupnih saobraćajnica sa auto-puta, biti završeni do kraja 2024. godine.

Foto "Infrastruktura železnice Srbije"

Početak radova ispod dela ploče na kom se nalazi prvi i drugi kolosek očekuje se sredinom sledeće godine i planirano je da oni traju godinu i po dana. Dosadašnji, kao i budući radovi izvode se prema tehničkoj dokumentaciji koju je izradio Saobraćajni institut CIP.

GLAVNA OD 2017. GODINE

STANICA "Beograd centar" počela je da se gradi pre više od pola veka, a glavno železničko čvorište postala je 10. decembra 2017. godine, kada su do Savskog trga tada vozila samo tri para vozova između Beograda i Novog Sada i međunarodni putnički saobraćaj. Stanica u centru grada potpuno je zatvorena zbog izgradnje Savskog trga i spomenika Stefanu Nemanji, pa su i ovi polasci prešli u Prokop.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

KRUG OKO SLONARE TRČI 150 MALIŠANA: U zoološkom vrtu na Kalemegdanu u subotu još jedan dečji maraton