UČE SRPSKI KAO MATERNJI JEZIK: U beogradskim školama trenutno više od 500 učenika iz Ruske Federacije

B. Borisavljević

17. 11. 2022. u 10:11

POSLEDNjIH meseci se sve češće ruski jezik može čuti na ulici, u parkovima, ali i u vozilima javnog prevoza. Gotovo da nema škole u centralnom gradskom jezgru u kojoj bar u jednom odeljenju nema đaka iz Rusije.

УЧЕ СРПСКИ КАО МАТЕРЊИ ЈЕЗИК: У београдским школама тренутно више од 500 ученика из Руске Федерације

OŠ "Vuk Karadžić", Foto OŠ "Vuk Karadžić"

Prema podacima Ministarstva prosvete, trenutno je u osnovnim školama 485 učenika iz Ruske Federacije, a srednjoškolsko obrazovanje pohađa njih 52. Iz Ukrajine je došlo 66 učenika, od kojih su 55 osnovci, a jedno dete je u pripremnom predškolskom programu. Do sada je obučeno više stotina nastavnika, koji će male Ruse učiti srpski jezik.

Kako navode u Ministarstvu prosvete, većina školaraca pohađa prvi ciklus osnovnog obrazovanja, odnosno od prvog do četvrtog razreda. Osim u Beogradu, gde ih je najviše, ruskih đaka ima i u Novom Sadu, kao i u Valjevu i Zrenjaninu.

- U sistem obrazovanja nisu uključeni, niti zaposleni predavači iz drugih zemalja, pa tako ni iz Rusije i Ukrajine, jer to nije deo naše obrazovne prakse - kažu u Ministarstvu.

- Svesni izazova sa kojim se zaposleni u sistemu obrazovanja suočavaju prilikom uključivanja izbeglica, migranata i stranih državljana u nastavu, aktivno podržavamo škole u kojima se oni obrazuju. Imajući u vidu da je jezička barijera izražena, a da je i zakonski uređeno da škola organizuje učenje srpskog kao stranog jezika za učenike koji ne poznaju jezik na kome se izvodi obrazovno-vaspitni rad, Ministarstvo je do sada obučilo više od 600 nastavnika srpskog i stranog jezika za primenu novog kurikuluma za - srpski kao strani jezik.

Jedna od škola u koju redovno pristižu đaci iz Rusije je OŠ "Vuk Karadžić" na Starom gradu. Trenutno nastavu pohađa 24 učenika u svim razredima, ali se taj broj na svakih nekoliko dana povećava. I đaci i nastavnici su zadovoljni kako su se uklopili mališani iz Rusije.

- Reč je, uglavnom, o deci čiji su roditelji bili zaposleni u velikim IT kompanijama, koje su zatvorile svoja predstavništa u Moskvi i drugim gradovima i preselile ih u druge zemlje, među kojima je i Srbija - objašnjava Uroš Momčilović, direktor škole.

- Đaci iz Rusije pohađaju nastavu na srpskom jeziku, a imaju i dopunske časove. Odlično su se uklopili i drugari su ih super prihvatili. Olakšavajuća je okolnost što su naša i ruska azbuka slične, a i u školi imamo tri-četiri profesora koja odlično govore ruski.

Sada, naši đaci, pored engleskog i francuskog, imaju priliku da nauče i ruski jezik.

Momčilović ističe da se đaci, koji su krenuli u septembru, već dobro sporazumevaju na srpskom. On navodi da su roditelji malih Rusa prezadovoljni kako su prihvaćeni u Beogradu. Posebno su prijatno iznenađeni što ne moraju da ih vode u školu, kao što je to bio slučaj u Moskvi, već ih puštaju same.

PRAVILA ZA UPIS

- UČENICI migranti, izbeglice i tražioci azila mogu da se upišu u osnovnu školu i bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije - kažu u Ministarstvu prosvete. Potreban je samo dokaz o zdravstvenom pregledu deteta. U srednju školu se upisuju na one profile u kojima ima mesta posle završenog drugog kruga upisa. Strani državljani se u srednju školu, koja nije obavezna, upisuju preko broja određenog za upis učenika u tekućoj školskoj godini.

Ukoliko je đak strani državljanin i želi da nastavi obrazovanje u Srbiji, roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik, pokreće postupak nostrifikacije i ekvivalencije priznavanja diplome o završenoj osnovnoj ili srednjoj školi u inostranstvu u Agenciji za kvalifikacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri