STAROST VELIKA PREDNOST: Popularni aparati za domaćinstvo, fabričke mašine, telefoni (FOTO)

A. Z. Klisurić

13. 11. 2022. u 12:45

FOND Muzeja nauke i tehnike krasi više od 7.000 predmeta. Bogatstvu zbirke znatno su doprineli građani koji stare predmete poklanjaju ovoj ustanovi.

СТАРОСТ ВЕЛИКА ПРЕДНОСТ: Популарни апарати за домаћинство, фабричке машине, телефони (ФОТО)

Foto N. Skenderija

Muzej godišnje dobije po nekoliko stotina predmeta, koji postanu eksponati. Najčešće se pod njihovim okriljem nađu mašine ili aparati koji su služili za svakodnevnu upotrebu. Osim poklona, građani svoje aparate nude za otkup, koji se organizuje jednom godišnje. O preuzimanju predmeta na ovaj način, kao i o ceni, odlučuje komisija.

Kako su za "Novosti" rekli u Muzeju nauke i tehnike, građani su zainteresovani da im poklone uređaje iz svojih domova. Mesto u zbirci mogu naći aparati za domaćinstvo, fabričke mašine, mobilni telefoni, računari. Ova institucija ima više od 50 zbirki u koje su razvrstani darovi građana.

- Starost je jedna od važnijih karakteristika muzejskih predmeta. Recimo foto-aparati koji su stariji od jednog veka su nam potencijalno zanimljivi, ali mobilni telefoni stari nekoliko godina mogu isto privući našu pažnju - priča za "Novosti" viši kustos Muzeja nauke i tehnike Saša Šepec. - Kada neko pronađe neki predmet u kući za koji smatra da bi bio interesantan, mi zamolimo da nam pošalju mejl sa fotografijama. Nije neophodno da oni rade, ne smetaju tragovi korišćenja na njima, jer su deo njegovog identiteta, bitno je samo da predmet nije polomljen. Važno je da nam vlasnici ispričaju istoriju potencijalnog eksponata. Uvek imaju prednost predmeti koje nemamo u zbirci, ali i vredni primerci određenih tipova aparata su nam interesantni. Kada nam građani predaju predmet, mi im dajemo dokument o poklonu, i tako se ovaj proces završava.

U zbirci ovog muzeja ne mogu se naći predmeti koji se trenutno prodaju u radnjama. Prednost imaju oni koji su proizvedeni industrijski u poslednja dva veka.

Najviše darodavaca je među građanima koji tokom čišćenja svojih podruma i kuća pronađu starine i uvide njihov značaj. Najvrednije dobijaju od naučnih instituta, škola, fabrika, zanatskih radnji i radionica.

- To su predmeti koji se ređe viđaju, a njih koriste samo stručnjaci i obučeni ljudi. Iako briga o njima nije u prvom planu u ovim institucijama, uvek se nađe neko ko ima osećaj da li su neki alati, aparati i mašine vredni i istorijski značajni. Zaposleni koji imaju ovaj osećaj nam pomažu da nešto ovako vredno postane eksponat - rekao je viši kustos Saša Šepec.

Kako objašnjavaju u Muzeju nauke i tehnike, ovaj proces je malo složeniji.

- Otkupljujemo predmete jednom godišnje, kada nam neko ponudi nešto, mi predlažemo i da sami ponude cenu. Odluku o kupovini donosi komisija, tako da mi na ponuđenu cenu možemo i ne moramo da pristanemo - zaključuje Šepec.n

ISTORIJA MUZEJA

MUZEJ nauke i tehnike osnovan je 1989. godine, a od 2005. ova ustanova smeštena je u zgradi stare termoelektrane na Dorćolu. Zaposleni ovde brinu o tehničkim kulturnim dobrima na teritoriji cele zemlje. Ova ustanova svrstana je na listu onih koje obavljaju posao od opšteg interesa za Srbiju.

ČOVEK I TEHNIKA

POSETIOCI Muzeja u prilici su da vide stalnu postavku pod nazivom "Čovek i tehnika", koja ima preko 400 predmeta. Eksponati prikazuju tehnološki razvoj i uticaj na život ljudi. Predmeti svedoče o tome kuda se plovilo parnim brodovima, kako se štampalo u vreme kada nije bilo štampača, kako su izgledali prvi kompjuteri.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)