UZELI JOJ STAN, LIČNE STVARI, ČAK I MAČKU: Prilikom iseljenja slikarke Dragane odneta i umetnička dela

A. VOJINOVIĆ

31. 08. 2022. u 07:30

PRINUDNO iseljenje slikarke i profesorke Više škole likovnih i primenjenih umetnosti u penziji Dragane Milisavljević (81) iz doma u Cvijićevoj 79 početkom jula uzbunilo je javnost, a da život zaista piše drame pokazao je i nastavak agonije sa kojom se susrela umetnica.

УЗЕЛИ ЈОЈ СТАН, ЛИЧНЕ СТВАРИ, ЧАК И МАЧКУ: Приликом исељења сликарке Драгане однета и уметничка дела

Dragana Milisavljević, Foto N. Skenderija

Naime, izvršitelji su joj oduzeli sve lične stvari i kolekciju vrednih umetničkih dela koju joj do danas nisu vratili, kao ni mačku, njenog kućnog ljubimca. Svu imovinu koja je imala sada se nalazi u hangaru u Barajevu, a naznaka da li će i kada slikarki stvari biti vraćene - nema.

Osim toga, umetnica, kao i njene kolege iz Udruženja likovnih umetnika Srbije zabrinuti su u kakvom stanju se nalaze vredne umetnitnine jer se, prema njihovim rečima, prilikom pakovanja nije vodilo računa o adekvatnom odlaganju, što je do sada moglo da dovede do njihovog ozbiljnog oštećenja.

Ovo su glavne poruke koje su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Paviljonu Cvijete Zuzorić na Kalemegdanu istakli predstavnici ULUS i aktivisti iz Združene akcije "Krov nad glavom".

- U stanu sam imala kolekciju vrednih dela mojih poznatih kolega, celu moju izložbu tapiserija rađenu specijalnom tehnikom - rekla je Dragana Milisavljević.

- Najvažnija mi je ta moja arhiva gde sam imala dela koja sam objavila, ali i ona koja nisam, zbog čega žalim posebno, jer sad neću imati priliku da ih predstavim. Ko zna šta ću zateći tamo...

Kako bi pomogli koleginici iz udruženja, članovi ULUS alarmirali su stručnu javnost kako bi zajedno sa njima formirali relevantnu komisiju koja bi se bavila umetničkim delima Dragane Milisavljević i procenila u kom stanju se nalaze njene stvari i vredne nepokretnosti.

- Tražili smo dozvolu za pristup hangaru u Barajevu, ali su nam izričito zabranili - kaže Marija Kauzorić iz ULUS.

- Videli smo da je zapisnik sačinjen prilikom izvršenja napisan veoma nestručno. Za Draganine kopije fresaka su čak napisali u zapisniku "slika na kojoj je nacrtan svetac".

Članovi ULUS žele da pomognu koleginici, Foto N. Skenderija

Ivan Zlatić iz Udruženja "Krov nad glavom" istakao je da su izvršitelji tokom prinudnog iseljenja prekršili član Zakona o izvršnom postupku u kome je jasno navedeno da se stvari prvo predaju izvršnom dužniku ili punoletnom članu njegove porodice, a tek onda poveriocu.

- Izvršitelj i advokat (imena poznata redakciji) su sve to preskočili iako su tada i Dragana i još 20 ljudi bili ispred zgrade sa namerom da joj pomognu da ponese svoje stvari - naglašava Zlatić. - Na isti način su postupili i sa Draganinom mačkom. Jednu su joj dozvolili da iznese iz stana, dok joj drugu nisu vratili. Advokat je čak poslao papir u kome je naveo cifru od 3.000 evra koje mu Dragana, navodno, duguje.

Ispred Paviljona Cvijete Zuzorić na Kalemegdanu juče je stajao i Draganin portret koji su naslikale njene kolege iz udruženja kao vid podrške.

Sporni stan je u Cvijićevoj ulici broj 79, Foto M. Anđela

PRIJAVA MINISTARSTVU PRAVDE

- POMOGLI smo Dragani da podnese Ministarstvu pravde disciplinski prijavu sa svim nezakonitostima koje su se se desile u ovom izvršnom postupku - rekao je Zlatić.

- Očekujemo da će ministarstvo reagovati makar jednako hitno i savesno kao u slučaju izvršitelja Aleksandra Ristovića, kojeg su suspendovali zbog nezakonitosti u njegovom postupanju zimus tokom iseljenja porodice Đurđevski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!